de tien regels van investeren in Crypto

Mijn tien regels van beleggen in crypto

0

Een samenvatting van mijn 10 regels van het investeren in crypto. Deze cryptomarkt is zó volatiel dat enig houvast noodzakelijk is – tenminste voor mij.  Misschien heb jij er ook wat aan? Over alle regels heb ik ook een apart blog geschreven, klik op de linkjes hier beneden om die blogs te lezen.

foto: 16,97 km een dagetappe van de Walk of Wisdom 9 oktober 2022. Prachtige meerdaagse Nederlandse pelgrimsroute. 

Crypto – het wilde westen van investeren

Bij beleggen zitten veel mensen zichzelf in de weg. Iedereen weet namelijk best wel dat je laag moet kopen en hoog moet verkopen. Natuurlijk weet iedereen dat! Rationeel. Maar als – zoals nu – de markten struktureel naar beneden gaan, als de angst regeert en als de FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) van bijna elk nieuws artikel afspat – blijf dan nog maar eens kalm.

Beleggen in crypto is nóg veel erger, dit is het Wilde Westen van investeren. Weinig tot geen regulering, gecombineerd met de weinige kennis van de beleggers trekt veel, heel veel opportunisten (en soms criminelen) aan die daar gebruik van maken. Eigenlijk in alle gevallen gaat het om mensen die fouten maken, of erger, mensen die zich crimineel gedragen. Veel mensen hebben veel geld verloren. Google maar eens op Celsius, Three Arrows Capital, Voyager, FTX, Alameda Research en de lijst lijkt nog langer te worden … In al deze gevallen gaat het om gecentraliseerde bedrijven die om wat voor reden ook de fout in gaan. Dit heeft in principe geen impact op de werking van de goede gedécentraliseerde cryptomunten. Ondanks deze voorbeelden is er tot nu toe nog niets geweest waardoor ik mijn geloof in crypto in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder heb verloren.

Elke keer als ik nadenk over crypto stel ik mezelf een vraag: geloof ik nog steeds in crypto? En dan doel ik met name op de drie munten waarin wij investeren: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Solana (SOL). Na de grote financiële crisis van 2008 werd Bitcoin in 2009 geboren: de eerste digitale, wereldwijde, gedecentraliseerde, publieke en volledig op regels gebaseerde digitale munt. Je hoeft geen toestemming te vragen om mee te mogen doen, en niets of niemand kan je weigeren om deel te nemen aan dat netwerk. En zolang ik blijf geloven in dit concept zal ik blijven investeren in crypto – ongeacht of de markt laag staat, of hoog.

Tien regels van beleggen in crypto

Deze eerste twee regels zijn, voor mij de belangrijkste. Zo belangrijk dat ik ze altijd bij me draag in mijn portemonnee. Om de zoveel tijd valt mijn oog erop en bedenk ik me weer om rustig te blijven – zeker in een zware beren markt.

  • regel 1 – Wees blij als de markt omlaag gaat omdat je crypto naar keuze in de aanbieding is.

  • regel 2 – Wees blij als de markt omhoog gaat omdat je vermogen is gegroeid

Het doel van deze eerste twee regels is dat je ze internaliseert zodat je de regels niet alleen rationeel begrijpt, maar dat je (uiteindelijk) ook daadwerkelijk blij voelt als de markt omlaag gaat – want dan kun je goedkoop Bitcoin bijkopen. Bij mij duurde dit ongeveer 5 jaar voor ik zover was.

2 regels investeren in Crypto

De eerste 2 regels van investeren in Crypto

  • regel 3 – En weg is je investering – of – Investeer alleen met geld dat je kan missen

Als je in crypto investeert, investeer je in risicovolle zaken. Ook dit weet iedereen. Tenminste, dit denkt iedereen te weten. Maar als je eerlijk bent, wat is dan je antwoord op de vraag: heb je slapeloze nachten als je volledige crypto investering daadwerkelijk weg is? Het juiste antwoord is, in mijn ogen, ‘nee’. Is je antwoord ‘ja’ of ‘een beetje’, dan heb je teveel geïnvesteerd in crypto. Lees hier hoe we 88 duizend euro verloren met de ondergang van Celsius. Maar lees vooral ook waarom de val van één gecentraliseerd lending platform, mij niet heeft doen twijfelen aan Bitcoin – het grootste gedecentraliseerde platform ter wereld.

Er zijn twee variaties van deze regel. De meest bekende en iets zwakkere variant is; investeer alleen geld dat je kan missen. Voor mij persoonlijk is deze variant iets te zwak. In mijn beleving kan ik meer geld missen dan ik daadwerkelijk kwijt kan/wil zijn. Je zou dit als muggenzifterij kunnen afdoen, en ik zal je geen ongelijk geven. Maar goed, het zijn tenslotte mijn 10- regels. De sterke variant, ‘en weg is je investering’ helpt mij om nooit TE veel in crypto te investeren.

  • regel 4 – Not your keys, not your crypto!

Deze zin; not your keys, not your crypto, is misschien wel de meest gebruikte zin in de cryptowereld. Voor mij is deze zin ooit dé reden geweest waarom ik werd aangetrokken tot deze wereld.

Ik geloof in de goedheid van de mens. Echt waar. Ik ben fan van het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Maar ik denk ook dat bijna niemand de verantwoordelijkheid zou moeten dragen voor tientallen miljarden euro’s. Het financiële systeem (in kwestie) is vaak te ingewikkeld en de druk en verleiding zijn vaak te groot voor één mens. In de reguliere financiële wereld bestaat er niet voor niets heel veel en zeer strenge regulering. Deze regulering is vaak pas ingevoerd nadat het een aantal keren goed fout is gegaan. Zo is veel regulering pas na 2008 wet geworden. De cryptowereld is nog niet zover. Er is nog geen regulering en tot die tijd denk ik dat je er verstandig aan doet om je crypto NIET uit handen te geven. Gelukkig hoef je je crypto ook niet uit handen te geven.

  • regel 5 – Bewaar 90% van je crypto op een hardware wallet

Als je je crypto dan niet uit handen wilt geven en dus niet bewaart op een platform waar mensen kunnen beslissen wat ze met je crypto gaan doen, waar bewaar je het dan? Dat is regel 5: bewaar 90% van je crypto op een hardware wallet. Deze kleine, relatief goedkope en simpele apparaatjes zorgen ervoor dat niemand bij je crypto kan. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik en voor iedereen die meer dan 500 euro aan crypto heeft lijkt het me een no-brainer.

  • regel 6 Maak geen gebruik van hefboombeleggen in crypto.

Maak géén gebruik van hefboom bij crypto investeren. Punt! Hoe volatieler de markt hoe gevaarlijker het hefboombeleggen is. Feitelijk gok je met geleend geld in de meest volatiele markt die we momenteel kennen. De volatiliteit is te hoog én risico gewoonweg te groot. Je kunt heel snel alles kwijtraken, maar het gevaarlijkste is dat je heel veel méér kunt verliezen dan je hebt ingelegd. Veel crypto exchanges, crypto lending-platformen, maar ook moderne investerings apps zoals eToro adverteren met hefboombeleggen. Soms wel tot 100x! Met een enkele click is het geregeld … alleen geschikt voor de échte gokkers onder ons. Lees in deze blog wat hefboombeleggen precies is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Een plan geeft je rust én zorgt ervoor dat je niet bent overgeleverd aan de waan van de dag. Hoe volatieler de markt hoe méér je beïnvloed wordt door deze dagelijkse waan. Ons plan? We kopen elke maand een betje crypto bij tot het moment dat BTC ongeveer €35.000 staat, 1/3 van al onze crypto houden we vast tot minimaal 2030, 1/3 van onze crypto houden we vast tot minimaal april 2024 (de volgende halving) en 1/3 van onze crypto verkopen we in batches vanaf het moment dat BTC de een nieuwe all time high bereikt (+/- €65.000). Dus zolang BTC niet in de buurt komt van die all time high maak ik me niet druk.

  • regel 8 Weet wat de kosten zijn van je investering

Investeren. Er zijn meer soorten kosten dan je in eerste instantie zou denken. Lees in deze blog een overzicht van al deze kosten. De belangrijkste is jouw reactie op de volatiliteit van je investering. Soms als Bitcoin omhoog schiet dan lijkt het dat je gratis geld krijgt. Maar voor niets gaat de zon op – en één van de verborgen kosten van investeren in crypto is de volatiliteit, of beter, jouw reactie op die volatiliteit. Het lukt (bijna) niemand om met zoveel volatilitiet onverschillig te blijven, en jouw paniek (reactie) kan verkeerde beslissingen veroorzaken …

Daar heb je ‘m weer: volatiliteit, de waan van de dag, de diepe crash, de FUD – alle bovenstaande regels zijn bedacht om jezelf te beschermen tegen deze schommelingen. Deze regel komt erop neer dat je er zelf van bewust bent dat de cryptomarkt volatiel is maar met name dat je wéét hoe jij hierop reageert. Reageer je angstig; wil je alles direct verkopen? Of reageer je gedurfd; heb je de neiging om (te) veel bij te kopen om de verliezen te ‘compenseren’? Of zit je er tussenin? Zodra je weet hoe jij reageert kun je jezelf in de hand houden door je eigen invulling van de bovenstaande 7 regels.

  • regel 9 Neem nooit teveel risico; stop nooit al je geld in één investering

Eigenlijk is deze regel een uitbreiding op regel 3. Maar wel een dusdanig belangrijke uitbreiding dat het een eigen regel verdient: neem nooit teveel risico.

Dat lijkt me logisch. Ja, dat is ook logisch. Elke belegging, elke investering kan theoretisch naar 0 gaan. In het slechtste geval. Loop dan nooit het risico dat je, in dat slechtste geval, alles kwijt bent.

Ik geloof in Bitcoin. Ik geloof in Ethereum en ik geloof in Solana. Van alle mogelijke investeringen geloof ik het meeste in crypto. En toch  bestaat “maar” 15% van ons vermogen uit crypto. Niet meer dan dat. (Zie hier een overzicht van onze portefeuille). Van nature zou ik een groter percentage crypto kiezen, maar ondanks mijn positieve kijk op crypto moet ik natuurlijk wel toegeven dat er best situaties te bedenken zijn dat de munten waarin we hebben geïnvesteerd in de toekomst niks meer waard kunnen zijn. En stel dat we alles in deze munten hadden gestopt – dat is dus téveel risico.

Neem winst! Niemand is armer geworden van winst nemen. En toch is winst nemen moeilijker dan je denkt.

Beleggen kun je op veel verschillende manieren omschrijven, één ervan is deze: beleggen is een spel tussen angst en hebzucht. In deze blog ga ik hier dieper op in. En hebzucht kan heel sterk zijn. Net als liefde heeft hebzucht de kracht om een dopaminerush door onze hersenen te sturen. Deze chemische rush zorgt ervoor dat we ons gezond verstand en zelfbeheersing opzij zetten en de hunkering naar bepaalde materiële zaken/geld laten prefereren. Hebzucht kan ervoor zorgen, bij (grote) waardestijging van je portefeuille, dat je nóg meer winst wil, dus dat je het verkoopmoment uitstelt, en weer uitstelt … tot het te laat is.

Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden, heb een plan (inderdaad regel 7), bepaal je winst-neem-momenten in dat plan en neem daadwerkelijk winst!

Ons verkoopplan ligt nu klaar voor de volgende piek. Maar dat is een blog voor de volgende keer.

… heb je deze hele blog tot het einde gelezen? Petje af! Investeer jij ook volgens je eigen regels? En? Heb jij andere regels?

Beginnen met crypto?
Bitcoinmeester (Zeer intuïtieve site, iets kostbaarder om BTC en andere crypto’s te kopen )
Bitvavo (momenteel de exchange die ik (verreweg) het meest gebruik, lage kosten, eenvoudige site en als bonus ook een ‘geavanceerde’ mogelijkheid om BTC aan te kopen.
Ik bewaar onze crypto NOOIT (meer) op exchanges, maar altijd op een Ledger. Lees hier waarom.


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties