beleggen in crypto

Beleggen in crypto, de eerste twee geboden

0

Beleggen in crypto. Hoe overleef je deze -soms extreem- volatiele markt. In deze blog mijn twee belangrijkste geboden van beleggen. Wellicht helpen deze twee handvatten om je hoofd cool te houden. 

foto: Mullertal Luxemburg 20 juni 2021. Drie wandelingen van totaal 112 km, de zwaarste 112 km die we ooit hebben gelopen in drie dagen. Je volgt de typische ‘M” bordjes. 

Beleg je?
Dan is het statistisch gezien bijna zeker dat je geld gaat verliezen.

Beleg je in crypto?
Dan zijn de statistieken nog veel erger.

Koop laag, verkoop hoog.

Iedereen weet het: koop laag en verkoop hoog. Maar toch doen veel beleggers precies het omgekeerde. Het heeft waarschijnlijk te maken hoe onze hersenen werken. Bij angst kun je niet anders dan handelen (om de angst te verdrijven). En vaak handel je dan verkeerd.

Als Bitcoin dagelijks op een positieve manier in het nieuws komt, dan staat de prijs hoog en kopen hele volksstammen het.

Momenteel (juli 2022) zitten we in een diep crypto-gat. Een periode van angst. Afgelopen mei is UST geïmplodeerd, wat een lawine van margin calls en faillissementen heeft veroorzaakt: Three Arrows Capital, Celsius, Vauld, Harmony, Voyager Digital en nog een aantal andere platformen zijn onderuit gegaan. Geen kleine jongens. De laatste maanden komt Bitcoin bijna dagelijks negatief in het nieuws, en met elk negatief artikel groeit de angst. De BTC prijs is met bijna 75% gedaald ten opzichte van de all time high van november 2021. En dus schieten veel mensen in paniek en verkopen hun BTC .

Iets wat je dus precies NIET moet doen.

In september 2017 kocht ik onze eerste Bitcoin en sindsdien heb ik, door vallen en opstaan, veel geleerd. In de loop van de jaren hebben we onze 10 regels/geboden samengesteld om de volatiliteit die inherent aan crypto is te kunnen overleven.

Beleggen in crypto, de eerste twee geboden

De eerste twee geboden vormen een dagelijks mantra. Ze zijn niet voor niets nummer 1 en nummer 2. De rest, die ik in een andere blogs verder zal uitwerken, mag je desnoods vergeten, maar dit is belangrijk.

  1. Wees blij als de markt omlaag gaat omdat je crypto naar keuze in de aanbieding is.
  2. Wees blij als de markt omhoog gaat omdat je vermogen is gegroeid.

Rationeel kun je denk ik weinig inbrengen tegen deze regels. Maar vergis je niet. In een echte berenmarkt, als de angst per dag groeit, is de neiging om je crypto te verkopen heel groot. Als de prijs week in week uit omlaag gaat kun je je bijna niet voorstellen dat de prijs ooit nog omhoog gaat.

Mijn redding? Een klein briefje in de portemonnee als visuele ondersteuning in moeilijke tijden.

2 geboden investeren in Crypto

2 geboden van beleggen in crypto

Als ik eerlijk ben, heeft het ons ongeveer 5 jaar gekost voor we deze geboden daadwerkelijk door hadden. Deze berenmarkt is de eerste keer dat we de volle overtuiging hebben dat BTC op lange termijn in prijs zal stijgen en dat we tegelijkertijd inzien dat BTC in de aanbieding is. De neiging om onze crypto te verkopen is weg, dankzij het briefje …

De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat als BTC in waarde stijgt, ik een beetje teleurgesteld ben. Want wie houdt niet van een mooie korting? Of sla ik dan te ver door?

Hoe reageren jullie als je beleggingen (heel) hard dalen?


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties