Winst nemen bij beleggen

Fear, greed, FOMO & neem winst! – het 10e gebod van beleggen in crypto

0

Neem winst! Niemand is ooit armer geworden van winst nemen. Maar het is moeilijker dan je denkt.

foto:14 sept 2022, wandeling van Chideock naar Abbotsburry (UK) (26,73 km., 298 meter stijgen) – onderdeel van de Southwest Coast path. Ongeveer halverwege kwamen we een Morgan bijeenkomst tegen. Dit model is al iets meer dan 70 jaar in productie. Deze groene Morgan heeft een retro uiterlijk, maar is voorzien van de nieuwste (BMW) techniek en komt uit het jaar 2021. 

De Fear & Greed index

Bitcoin wordt voornamelijk geregeerd door vraag en aanbod. En dit prijsspel van vraag en aanbod wordt weer aangestuurd door twee emoties: angst (fear) en hebzucht (greed). Het vakgebied wordt ook wel behavioural finance of Psychologie van Investeren genoemd. Het is zeker geen geheim, vele boeken zijn over dit onderwerp geschreven, en om het ons gemakkelijk te maken is er een Fear & Greed Index gecreëerd (zie hier beneden) zodat we in één oogopslag de verhouding tussen fear and greed kunnen zien.

Greed en fear behoren tot de dierlijke driften die volgens de vader van onze moderne economie, Keynes, markten diepgaand beïnvloeden/sturen. Een beroemde uitspraak van Warren Buffet: [to be] “fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.” Hij laat hier een contrarian view zien, waarbij in tijden van extreme angst de prijs van aandelen, BTC en markten (etc.) vaak te laag doorschiet en in tijden van extreme hebzucht de markten vaak overkoken zodat er teveel voor een aandeel, bedrijf of crypto wordt betaald. Door tegendraads te handelen, kopen als iedereen bang is en verkopen als iedereen wil kopen, vergroot je de kans op rendement.

 

 

Latest Crypto Fear & Greed Index

Greed / hebzucht

Hebzucht wordt vaak beschreven als een onweerstaanbare hunkering om meer van iets (geld, materiële goederen) te bezitten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Sommige onderzoeken vergelijken hebzucht met liefde. Net als liefde heeft hebzucht de kracht om een dopaminerush door onze hersenen te sturen. Deze chemische rush zorgt ervoor dat we ons gezond verstand en zelfbeheersing opzij zetten en de hunkering naar bepaalde materiële zaken/geld laten prefereren. Andere onderzoekers vergelijken hebzucht met een verslaving waarbij, in extremere gevallen, de eigenwaarde volledig wordt gekoppeld aan de hoeveelheid geld die iemand heeft. Daarbij is het zo dat onze hersenen van nature worden geactiveerd door financiële beloningen, zeer vergelijkbaar met het gevoel dat sommige drugs veroorzaken: een fantastisch maar gevaarlijk gevoel dat smaakt naar meer …

Fear / angst

Angst is één van de sterkste emoties op de financiële markten: een ongemakkelijke stressvolle toestand die veroorzaakt wordt door een dreigend gevaar en een bewustzijn van gevaar. Een typisch geval is de Dot.com bubble. Tussen 1995 en 2000 steeg de Nasdaq met 400% om tijdens de crash, vanaf maart 2000, met bijna 80% te dalen. Tijdens deze crash besloten angstige beleggers om hun langetermijnplan te laten varen en de aandelen te verkopen omdat ze bang waren dat de verliezen zouden aanhouden. Ook Bitcoin kent z’n angstige momenten, degene die ik heb meegemaakt duurde van december 2017 (hoogtepunt) tot januari 2019 (dieptepunt) en kende een terugval van 85%.

FOMO – Fear Of Missing Out

FOMO is een speciale vorm van angst. FOMO – Fear Of Missing Outis de sociale angst om iets te missen of ergens geen deel van uit te maken. FOMO is dus eigenlijk een combinatie van angst en hebzucht. FOMO wordt veelal in verband gebracht met verschillende Social Media, maar het concept kan ook veel duidelijk maken bij het investeren en beleggen. Als je de markten ziet stijgen kun je wel eens het gevoel krijgen dat je de winsten hebt gemist en dat als je niet snel instapt je de winsten helemaal gaat missen.

Neem winst, het 10e gebod in beleggen in crypto …

Het 10e gebod van beleggen in crypto: neem winst! Het klinkt zó logisch en toch heb ik er moeite mee.

Op twee niveau’s is winst nemen belangrijk.

  1. Om winst te kunnen nemen moeten je beleggingen op winst staan. Sja, logisch. Maar het spel van angst en hebzucht doet veel met je gedachten, én beslissingen. Ten tijde van dit schrijven woedt er een oorlog in Oekraïne, zijn mensen bang voor de volgende stappen van Putin, is de Nord Stream gasleiding gesaboteerd, voelt iedereen de gevolgen van de energiecrisis, groeit de sociale onrust, is de Engelse pond in vrije val ten opzichte van de dollar en dalen de (crypto) markten. Als de hele wereld in brand staat blijft het ingewikkeld om tegendraads of contrair te denken en juist NU te kopen. Aan de andere kant zorgt FOMO er weer voor dat als de crypto/aandelen hoog staan, je heel graag wilt instappen omdat je bang bent om (potentiële) winsten te missen. Echter, als je hoog koopt en laag verkoopt sta je zelden of nooit op winst en is winst nemen onmogelijk.
  2. Hoe hoger je beleggingen staan, hoe meer hebzucht in de weg staat om winst te nemen. Stel het is je gelukt om tijdens een periode van grote angst BTC te kopen (bijvoorbeeld nu – september/oktober 2022, …, of maart 2020, of januari 2019), en een tijd later staat BTC een (heel) stuk hoger. Gefeliciteerd! Echter deze winst is een papieren winst. De angst die je voelt als de hele markt omlaag gaat, een gevoel dat de daling door blijft zetten, is eenzelfde soort angst die je voelt dat als de markten omhoog gaan. Je bent bang dat je toekomstige stijgingen/winsten mist als je nu verkoopt – ondanks dat je nu al op een mooie winst staat.

Als ik naar mezelf kijk: elke keer als ik daadwerkelijk winst wil nemen moet ik deze FOMO-barrière doorbreken. Bij elke aankoop bepaal ik bij welk prijsdoel ik ga verkopen en elke keer als dat prijsdoel gehaald is heb ik de gedachte: ahh laat het nog even doorstijgen, nog even die extra winst meepakken, nog ….

Hoe volatieler de markt (en de crypto markt is ULTRA volatiel), hoe groter het verschil tussen de (prijs)pieken en de (prijs)dalen, hoe belangrijker het is om winst te nemen. Het belangrijkste punt is dat je je bewust bent dat je deze FOMO gedachten hebt. Zodra je je bewust bent dat je op een bepaalde manier denkt kun je er wat aan doen.

Voor mij is het een doorlopende les, gelukkig eentje die ik steeds (iets) beter leer. In december 2017 heb ik nagenoeg geen winst genomen (de piek op dat moment), gelukkig heb ik ook niet verkocht op de weg naar beneden, maar op de piek van november 2021 heb ik wel degelijk winst genomen.

Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden, heb een plan, bepaal je winst-neem-momenten en neem winst! Mijn verkoopplan ligt nu klaar voor de volgende piek. Maar dat is een blog voor de volgende keer.

 


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties