Not your key's not your crypto coins

Not your key’s not your crypto, het 4e gebod van cryptobeleggen

0

Not your key’s not your crypto is mijn vierde gebod in cryptobeleggen. Denk goed na waar je je crypto bewaart. Je kunt hier lezen wat mijn eerste twee geboden zijn, en hier wat mijn derde gebod van cryptobeleggen is.

foto: Nederhorst ten Berg 06 aug 2022, wandeling 36km rondom Naarden-Bussum. ‘Even rusten, zzzzz’. 

Canada, 15 februari 2022 (bron). Wat begon als een demonstratie tegen de regel dat alle truckers gevaccineerd dienen te zijn groeide uit tot een grootscheepse demonstratie tegen zo’n beetje alle COVID-regels. Justin Trudeau, de premier van Canada, maakt voor de eerste keer in de geschiedenis gebruik van een noodwet. Als reactie op de blokkades besluit de premier om minimaal 200 bankrekeningen te bevriezen. In totaal gaat het om zo’n 7,8 miljoen Canadese dollars/5,9 miljoen Euro.

Maar wacht even, het is toch jouw geld, jouw bankrekeningnummer, en jij bent toch de baas over je eigen geld? Canada laat zien dat je dus niet per definitie de eigenaar bent van het geld dat je op je bank hebt staan. Of beter gezegd, je bent eigenaar van je geld zolang de regering het toelaat.

Ik hoop dat het niet zover komt, maar ik zie wel wat paralellen tussen onze huidige boerenprotesten en de trucker-blokkades in Canada … Als de Canadese regering bij het geld van de demonstranten kan, dan kan de Nederlandse regering waarschijnlijk ook bij het geld van de boeren.

Bitcoin is wél van jou, tenminste als je het goed regelt

I love Bitcoin! En dat komt met name door zes eigenschappen van BTC bezit die geen enkele andere vorm van geld ooit gehad heeft. Namelijk:

  1. Bitcoin is open; iedereen kan en mag meedoen, je hoeft aan niemand toestemming te vragen en ongeacht wie (mens) of wat (machine) je bent, je bent van harte welkom.
  2. Bitcoin is censuurbestendig; niemand, geen bank, geen land en geen enkele andere instantie bepaalt wie of wat er mee mag doen, niemand kan iets terugdraaien.
  3. Bitcoin is neutraal; bitcoin heeft geen mening, geen wetten en kent geen represailles over waar, hoe en wanneer je je geld/BTC besteedt.
  4. Bitcoin is grenzeloos; het netwerk is wereldwijd en valt niet onder de jurisdictie van een land.
  5. Bitcoin is schaars; er zijn maximaal 21 miljoen bitcoin en er komen er nooit meer.
  6. Bitcoin is controleerbaar; iedereen met een internetverbinding kan een bepaalde transactie verifiëren, het is een volledig openbaar systeem.

Door deze eigenschappen kan geen enkele regering bij je Bitcoin. Maar let op dit geldt alleen in het geval dat jij eigen private keys/privé sleutels in handen hebt.

Ik gaf mijn keys weg aan Celsius …

Nederland, 13 juni 2022. Ik kreeg een mail van Celsius. Celsius is een (uit)leenplatform waarbij je je crypto op een ‘rekening’ op het platform van Celsius zet in ruil voor rente. In de mail stond: “Due to extreme market conditions, today we are announcing that Celsius is pausing all withdrawals, Swap, and transfers between accounts.” Iets verder in dezelfde mail: “We are taking this necessary action for the benefit of our entire community in order to stabilize liquidity and operations while we take steps to preserve and protect assets.” En zo, met één mailtje, houdt Celsius tot op de dag van vandaag onze crypto ter waarde van (toentertijd) €88.000,- gevangen.

Maar wacht, Bitcoin is toch van mij? Geen land, geen regering, en geen enkele andere instantie kan toch bij mijn Bitcoin? Ehh nee, en ja. Als je de private keys in handen hebt kan niemand erbij. Tenzij je deze private keys deelt met iemand anders. En dat is precies wat je doet als je in zee gaat met een gecentraliseerd cryptoplatform als Celsius.

Gecentraliseerde platformen = not your key’s, not your crypto

Als je je crypto koopt op een exchange en je laat je crypto staan op die exchange* dan ben je feitelijk niet de eigenaar van je crypto. Ze kunnen net zoals Celsius besluiten om je crypto te bevriezen, of de regering, of iemand anders, kan – om wat voor reden dan ook – de exchange onder druk zetten om je crypto te bevriezen.

Dat klink paranoïde, en misschien is dat het ook wel – een beetje. Maar Canada heeft bewezen dat niet alleen in landen waar dubieuze dictators aan de macht zijn geld wordt afgepakt via banken. En verder heeft Celsius bewezen dat ze – ondanks het vertrouwen dat ze gewekt hebben en de belofte dat ze mijn crypto bewaren in ruil voor wat rente – toch in staat zijn mijn crypto te bevriezen, ook als ik ze daar niet om vraag.

Vertrouwen = 100% vertrouwen

Crypto, en Bitcoin in het bijzonder, geeft je de keuze. Wil je iemand vertrouwen? Dan kan dat. Er zijn exchanges, (uit)leenplatformen, online wallets en centrale crypto apps genoeg die je kunt gebruiken. Maar let op, ze hebben allemaal iets gemeen, namelijk dat je ze moet vertrouwen dat ze goed omgaan met jouw private keys, jouw crypto. En een beetje vertrouwen bestaat niet in dit geval, als je je private keys of je crypto weggeeft (wat op hetzelfde neerkomt) vertrouw je iemand 100%. En met vertrouwen introduceer je altijd risico. Dat kan een beetje risico zijn, of heel veel risico, maar de partij die je vertrouwt heeft de macht om iets met je crypto te doen tegen je zin in.

Canada en Celsius hebben me nog voorzichtiger gemaakt. Voor ons even geen centrale platformen meer.

Dus met dit in mijn achterhoofd is het vierde gebod:

  1. Not your keys, not your crypto.

 

*Voor het kopen van crypto maak ik met name gebruik van twee Nederlandse exchanges Bitcoinmeester.nl en Bitvavo.nl.

 

 


 

Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties