AI verandert de wereld …

0

AI verandert de wereld. Hoe? We vragen het AI zelf ( Open AI ChatGPT.)

foto: 1 januari 2023, onze ‘standaard’ Utrechtse stadswandeling 13,88 km. Lekker uitwaaien na Oud&Nieuw. 1 januari is een mooi moment om een kaarsje te branden in de DOM, dankbaar te zijn voor  afgelopen jaar, waar we nu staan en waar we naar toe gaan.

Mijn eerste ervaringen met ChatGPT – Open AI

Stel je leeft in 1880 en je ziet voor het eerst een demonstratie van de telefoon. Of stel dat het 1890 is en je ziet voor het eerst een auto voorbijrijden? Of je ervaart in 1900 voor het eerst elektriciteit; licht in het donker. Of dat je in 1910 voor het eerst een vliegtuig ziet vliegen. Wat zou je op die momenten denken?

En stel nu dat je leeft in 2023 en je hebt voor het eerst een ‘menselijke’ conversatie met een Artificial Intelligence (AI). Afgelopen 31 december 2022 heb ik voor het eerst een paar uur ‘geconverseerd’ met een niet-menselijk fenomeen waarbij ik toch het gevoel had dat ik met een (bijna) gelijkwaardige gesprekspartner in gesprek was. Fantastisch! Dit gaat de wereld veranderen.

Ik heb de AI gevraagd een plot voor ons nieuwe verhaal te bedenken, een blog te schrijven, een chat gesprek met me te hebben. Ik heb gevraagd om in simpele termen de werking van een raket uit te leggen en hoe quantum computers werken. Ik heb zelfs gevraagd of het een gedicht wilde schrijven, moppen te tappen en een nieuw jaarspeech te schrijven. ChatGPT gaf geen kick. En keer op keer kwam het binnen een par seconden met een briljant/heel goed/goed/middelmatig antwoord – afhankelijk van de vraag.

AI verandert de wereld, maar hoe dan?

Je kunt nu zelf ervaren hoe het was voor iemand in 1880 die voor het eerst via de telefoon iemand sprak die kilometers verder stond. De telefoon, de auto, elektriciteit en het vliegtuig hebben de wereld in korte tijd volledig veranderd. En dat gaat AI ook doen. Hoe? Laten we het eens vragen aan een AI. Luister en huiver; ChatGPT aan het woord – in het Nederlands! (Ik heb niets aangepast aan de antwoorden)

Wat is AI?

Pieter: Wat is AI?
ChatGPT: AI (Artificial Intelligence, of kunstmatige intelligentie) is een term die wordt gebruikt om technologieën te beschrijven die in staat zijn om intelligent gedrag te simuleren of te reproduceren. Dit kan omvatten taken zoals het maken van beslissingen, het oplossen van problemen, het leren van nieuwe dingen en het communiceren met mensen. Er zijn verschillende soorten AI, waaronder:

 1. Rule-based AI: Dit type AI gebruikt voorgedefinieerde regels om beslissingen te nemen of problemen op te lossen.
 2. Machine learning: Dit type AI kan leren van gegevens zonder dat daarvoor specifieke regels hoeven te worden geprogrammeerd.
 3. Deep learning: Dit is een vorm van machine learning die gebruikmaakt van complexe neurale netwerken om kennis te vergaren en te generaliseren vanuit gegevens.

AI wordt op verschillende manieren gebruikt, zoals in spraak- en beeldherkenning, autonome voertuigen en het personaliseren van aanbevelingen. Het doel van AI is om mensen te helpen om bepaalde taken sneller of efficiënter uit te voeren, of om nieuwe mogelijkheden te ontdekken die zonder de technologie niet mogelijk zouden zijn.

Manieren waarop AI de wereld gaat veranderen

Pieter: Op welke manier denk je dat AI de wereld gaat veranderen?
ChatGPT: AI kan de wereld op verschillende manieren veranderen, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. In sommige gebieden kan AI helpen om efficiënter te werken, bijvoorbeeld door taken te automatiseren of door mensen te helpen om beslissingen te nemen. In andere gebieden kan AI worden gebruikt om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen, of om complexe problemen op te lossen. Het is moeilijk om precies te voorspellen hoe AI de wereld zal veranderen, omdat het afhangt van hoe het wordt gebruikt en hoe mensen ermee omgaan. Wat wel duidelijk is, is dat AI een grote impact kan hebben op veel aspecten van ons leven, en dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze technologie op verantwoorde en ethische wijze wordt gebruikt.

Pieter: Op welke aspecten in ons leven kan AI grote impact hebben?
ChatGPT: AI kan op veel verschillende aspecten van ons leven grote impact hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Werk: AI kan worden gebruikt om taken te automatiseren of om mensen te helpen om beslissingen te nemen, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop we werken.
 2. Gezondheid: AI kan worden gebruikt om ziektes te diagnosticeren of om te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen, wat kan leiden tot verbeteringen in de gezondheidszorg.
 3. Communicatie: AI kan worden gebruikt om natuurlijke taal te verwerken, wat kan leiden tot verbeterde chatbots en andere hulpmiddelen voor communicatie.
 4. Transport: AI kan worden gebruikt in autonome voertuigen, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop we reizen.
 5. Onderwijs: AI kan worden gebruikt om leerprocessen te personaliseren of om te helpen bij het geven van feedback aan leerlingen, wat kan leiden tot verbeteringen in het onderwijs.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn nog veel meer manieren waarop AI ons leven kan beïnvloeden.

Pieter: welke andere manieren zijn er waarop AI ons leven kan beïnvloeden
ChatGPT: Er zijn veel andere manieren waarop AI ons leven kan beïnvloeden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Handel en financiën: AI kan worden gebruikt om handelsbeslissingen te nemen of om financiële markten te analyseren, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop we handelen of beleggen.
 2. Huishoudelijke taken: AI kan worden gebruikt in huishoudelijke apparaten of om huishoudelijke taken te automatiseren, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop we ons huis onderhouden.
 3. Beveiliging: AI kan worden gebruikt om beveiligingssystemen te verbeteren of om bedreigingen te detecteren, wat kan leiden tot verbeteringen in de beveiliging.
 4. Kunst en entertainment: AI kan worden gebruikt om muziek of kunst te creëren, wat kan leiden tot nieuwe vormen van kunst en entertainment.
 5. Wetenschap en onderzoek: AI kan worden gebruikt om gegevens te analyseren of om nieuwe ontdekkingen te doen, wat kan leiden tot verbeteringen in de wetenschap.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn nog veel meer manieren waarop AI ons leven kan beïnvloeden.

Pieter: welke andere manieren zijn er waarop AI ons leven kan beïnvloeden
ChatGPT: Er zijn veel andere manieren waarop AI ons leven kan beïnvloeden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Milieu: AI kan worden gebruikt om milieuproblemen op te lossen of om duurzame oplossingen te ontwikkelen, wat kan leiden tot verbeteringen in het milieu.
 2. Landbouw: AI kan worden gebruikt om landbouwprocessen te verbeteren of om te helpen bij het maken van beslissingen over het gebruik van land, wat kan leiden tot verbeteringen in de landbouwsector.
 3. Retail: AI kan worden gebruikt om winkelervaringen te personaliseren of om te helpen bij het maken van aanbevelingen voor klanten, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop we winkelen.
 4. Transport: AI kan worden gebruikt om transportroutes te optimaliseren of om te helpen bij het plannen van vervoer, wat kan leiden tot verbeteringen in het transportsysteem.
 5. Gezondheid: AI kan worden gebruikt om gezondheidspatronen te analyseren of om te helpen bij het maken van aanbevelingen voor een gezonde levensstijl, wat kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid van mensen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn nog veel meer manieren waarop AI ons leven kan beïnvloeden.

AI verandert de transportsector

Pieter: We zoomen even in op de transportsector. Welke nieuwe businessmodellen zullen ontstaan door AI in de transport?
ChatGPT: Er zijn verschillende businessmodellen die mogelijk zullen ontstaan door de toepassing van AI in de transportsector. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Autonome taxi’s: met behulp van AI kunnen autonome voertuigen worden ingezet als taxi’s, wat kan leiden tot het opzetten van een nieuwe vorm van taxi-service.
 2. Bezorgroboten: AI kan worden gebruikt om bezorgroboten te besturen, wat kan leiden tot het opzetten van een nieuwe vorm van bezorgservice.
 3. Transportplanning: AI kan worden gebruikt om transportroutes te optimaliseren of om te helpen bij het plannen van vervoer, wat kan leiden tot het opzetten van een nieuwe vorm van transportplanning service.
 4. Vrachtwagenchauffeurs: AI kan worden gebruikt om vrachtwagenchauffeurs te assisteren of om vrachtwagens te laten rijden zonder chauffeur, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop vrachtwagens worden bestuurd.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn nog veel meer manieren waarop AI de transportsector kan beïnvloeden en nieuwe businessmodellen kan creëren.

AI verandert de wereld. Een korte conclusie

Bovenstaande conversatie is in het Nederlands, maar ik heb het idee dat als je in het engels converseert dat het nog beter gaat. Probeer het maar. Verder lijkt er een limiet te zijn van zo’n 500 woorden. Vandaar dat je meerdere keren dezelfde vraag kunt stellen terwijl het AI verder borduurt op het vorige antwoord.

Maar de allerbelangrijkste conclusie is de ervaring die je hebt als je converseert met een AI. De bijna menselijke trekjes, grapjes, zinsconstructies die gegenereerd zijn door een niet-menselijke entiteit is een nieuwe ervaring voor me. Het staat misschien nog in de kinderschoenen, net zoals de telefoon in 1880, de auto in 1890, de elektriciteit in 1900 en het vliegtuig in 1910. Maar net zoals deze vier uitvindingen de wereld en de geschiedenis hebben verandert en gevormd zal -denk ik- AI dat ook doen. AI verandert de wereld, niet over 5 jaar, niet over 10 jaar, maar nu.

De drie grootste AI techbedrijven

Er zijn drie bekende en hele grote bedrijven die vooroplopen op het gebied van AI. Google, Microsoft en Tesla. Tesla is een onderdeel van onze portfolio, Google en Microsoft niet. Tesla is in het afgelopen jaar ruim 60% gedaald. Terwijl de fundamentals niet zijn verandert. Onze eerste aanschaf van 2023 is dan ook Tesla. Tesla gaat de wereld veranderen, zeker als je Tesla ziet als een AI bedrijf die ’toevallig’ auto’s produceert. En die 60% daling van afgelopen jaar? Ik hou wel van een mooie aanbieiding.


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties