Ondergang FTX

Betekent de val van FTX de ondergang van crypto?

0

De ondergang van FTX, de tweede grootste cryptobeurs ter wereld.

foto: 1 november 2022. Dit keer geen wandeling. Shot van het zeer indrukwekkende viaduct van Millau (FR). Op doorreis met de auto naar Benitachell (ES). 

2017 t/m 1 november 2022, Alameda research en FTX

Sam Bankman-Fried (SBF) is net 30 geworden, en wordt door velen gezien als een crypto-genie én de volgende Warren Buffet (van crypto). In slechts enkele jaren heeft deze SBF één van de grootste crypto imperiums ooit opgebouwd. Op het hoogtepunt werd zijn vermogen geschat ergens tussen de 16 en 17 miljard dollar. Miljard! Hij was toen 29 jaar oud.

In 2017 richte hij Alameda Research op, een marktmaker. Eén van de grotere handelshuizen die ervoor zorgde dat overal in de cryptomarkt genoeg vraag en aanbod was. Heel veel cryptobeurzen maakten gebruik van Alameda Research. In 2019 richtte hij FTX op – in slechts drie jaar groeide deze cryptobeurs (exchange) uit tot de tweede grootste crypto exchange in de wereld. FTX geeft de native exchange cryptomunt uit, FTT genoemd. Deze tokens worden uitgegeven/gemaakt door FTX zelf en geven de houders/eigenaren van deze tokens bepaalde voordelen als ze handelen op FTX. Deze FTT wordt, net als alle andere cryptomunten, verhandeld op verschillende exchanges en vertegenwoordigen een bepaalde waarde; zo kon je een FTT token kopen in september 2021 voor €76,21. Met deze twee bedrijven had SBF feitelijk een groot deel van de markt (Alameda Research) én één van de grootste marktkramen (FTX) in handen.

2 november 2022: de balans van Alameda Research

Alles leek koek en ei. FTX werd gezien als dé exchange. Tot Coindesk, een crypto nieuwssite, op 2 november 2022 dit artikel publiceerde. Coindesk heeft de hand weten te leggen op een intern document met daarin de balans van Alameda Research. Deze balans was 14,6 miljard groot waarvan een heel groot deel bestond uit FTT tokens – de token die is uitgevonden, uitgegeven én vanuit het niets is gecreëerd is door FTX, het zusterbedrijf van Alameda Research.

Coindesk: “Alameda is big. As of June 30 [2022], the company’s assets amounted to $14.6 billion. Its single biggest asset: $3.66 billion of “unlocked FTT.” The third-largest entry on the assets side of the accounting ledger? A $2.16 billion pile of “FTT collateral.”

Uiteindelijk lijkt er het volgende te zijn gebeurd. Alameda Research heeft met veel leverage gegokt op de cryptomarkt. Op de balans van Alameda research stond dus veel FTT, en gaf deze tokens als onderpand aan FTX die vervolgens er weer dollars voor terugleende. Deze dollars waren afkomstig van klanten van FTX. Je ziet al waar de schoen wringt. Dat kan niet lang goed gaan. Tenminste zolang de waarde van de FTT tokens boven een bepaald niveau blijft is er (waarschijnlijk ) niks aan de hand.

6 november 2022, CZ tweet …

CZ (Changpeng Zhao) is de oprichter van de grootste crypto exchange ter wereld: Binance. Binance was de eerste en één van de grootste investeerders in FTX in 2019. Vorig jaar heeft Binance besloten om uit FTX te stappen. De aandelen werden verkocht tegen 2,1 miljard dollar die werden uitbetaald in BUSD (digitale dollar) én de FTT tokens.

Op 6 november tweet CZ dat door ze ‘de recente onthullingen’ alle FTT tokens gaan verkopen. Ineens is FTX het gesprek van de dag. Veel, heel veel mensen die crypto op FTX hebben staan, halen deze eraf . Dan gaat het snel. Het begin van een klassieke bankrun.

Ondergang van FTX 2

Caroline Elison, de CEO of Alameda Research, antwoordde binnen een uur terug: @cz_binance if you’re looking to minimize the market impact on your FTT sales, Alameda will happily buy it all from you today at $22! En dat bleek achteraf het prijsniveau te zijn dat Alameda Research en FTX nodig hadden om hun balans op orde te houden. Dit prijsniveau hield maar heel kort stand. Afgelopen week viel de prijs van FTT met meer dan 90%!

Héél even leek het erop dat Binance voor pennies on the dollar FTX International zou overnemen. Zou dat de redding betekenen van FTX?  Helaas voor de klanten van FTX, na een onderzoek van nog geen 24 uur meldde CZ in een tweet dat er teveel onregelmatigheden zijn gevonden met fonds en crypto van klanten van FTX.

11 november 2022, de ondergang van FTX

In één klap was FTX technisch failliet, de bezittingen waren nu veel minder waard dan de schulden en héél veel mensen wilde hun crypto terug – crypto die er niet meer was.

Ondergang FTX 3

Waarschijnlijk is Alameda research ook failliet. De mogelijkheid om je crypto van de exchange te halen is stopgezet en het lijkt erop dat iedereen die op dat moment nog iets op de exchange had staan kan fluiten naar z’n crypto.

12 november FTX hack

Maar het kan nog erger. Op 12 november wordt bekend dat FTX gehackt is. Tot 2 miljard verdwenen. Als er al een kans bestond dat de klanten van FTX hun crypto terug zouden krijgen, dan is die kans nu echt verkeken. Velen denken dat de hack een inside job was. Misschien wel van SBF zelf …

What a shit show!

13 november: is dit het einde van de cryptomarkt?

Is dit het einde van de cryptomarkt? De ondergang van FTX en alle gevolgen zijn groter dan het andere crypto debacle dit jaar: de val van LUNA en het faillissement van Celsius, Three Arrows Capital en Voyager. Natúúrlijk is de val van FTX een probleem. FTX is te groot, FTX had teveel klanten en teveel invloed op de markt om géén probleem te zijn. De prijs van Bitcoin reageerde weer direct en is nu €16.000, lager dan het dieptepunt van afgelopen juni.

Het faillissement van FTX heeft veel weg van de ondergang van de Lehman Brothers in 2008. Het zijn beiden gecentraliseerde grote bedrijven die teveel risico hebben genomen en beiden hebben zich (misschien wel) schuldig gemaakt aan criminele activiteiten. Bitcoin zag in 2009 het levenslicht juist als reactie op grote gecentraliseerde bedrijven die met andermans geld teveel risico nemen.

De val van FTX is een cryptomarkt-probleem. Dat is duidelijk. En ondanks dat Bitcoin de grootste cryptomunt is, is het óók een alternatief voor die grote gecentraliseerde bedrijven die teveel risico nemen met geld dat niet van hun is  ….

In deze blog schrijf ik over mijn 10 geboden/regels van beleggen in crypto. Een aantal van deze regels zijn nu meer van belang dan ooit. Met name regels 1, 3, en 4.

  • Regel 1 – Wees blij als de markt omlaag gaat omdat je crypto naar keuze in de aanbieding is.

De prijs van Bitcoin is de afgelopen tijd niet zo laag geweest. Dat is een mogelijkheid! Bitcoin is in de aanbieding! Wij blijven, zolang de prijs zo laag is, steeds plukjes Bitcoin en Ethereum (en Solana) bijkopen. Dat blijven we doen ook als de prijs nog verder daalt. Zo’n mooie aanbieding kun je toch niet laten schieten?

  • regel 3 – Investeer alleen met geld dat je kan missen 

Investeer alleen wat je daadwerkelijk kunt missen. Bedenk dat áls je iets investeert in crypto dat het dan weg is. Ofwel, als je wakker ligt van de crypto die je kwijt bent, dan heb je dus teveel geïnvesteerd.

  • regel 4 – Not your keys not your crypto

Deze regel zou na dit FTX debacle misschien wel op nummer één moeten staan. Laat nooit, nooit, nooit (een grote hoeveelheid) crypto op een cryptobeurs staan. Gecentraliseerde cryptobeurzen hebben de macht om je de toegang tot jouw crypto op elk moment op te zeggen. Je ontneemt ze deze macht door je crypto te bewaren op bijvoorbeeld een cold storage wallet, zoals die van Ledger. Makkelijk, veilig en betaalbaar. Heb je crypto maar nog geen Ledger? Niet zeuren, kopen! Je slaapt een stuk beter.

BTC sparen door jezelf voor de gek te houden

Deze berenmarkt is heftig. Maar niet heftiger dan de berenmarkt van 2018/2019. Om ook deze huidige markt te overleven hou ik mezelf bewust voor de gek. Ik kijk (voorlopig) niet meer naar de prijs of de waarde van onze crypto investeringen, maar ik kijk slechts naar de hoeveelheid BTC, ETH en SOL die we hebben. De investeringsdoelen die we gesteld hebben zijn dan ook niet in Euro’s maar in BTC, ETH en SOL. En die doelen komen steeds een beetje dichterbij.

Welke doelen heb jij gesteld in deze crypto markt, of heb je crypto opgegeven?

 

 

Ondanks alles beginnen met crypto? 
Bitcoinmeester (Zeer intuïtieve site, iets kostbaarder om BTC en andere crypto’s te kopen )
Bitvavo (momenteel de exchange die ik (verreweg) het meest gebruik, lage kosten, eenvoudige site en als bonus ook een ‘geavanceerde’ mogelijkheid om BTC aan te kopen.
Ik bewaar onze crypto NOOIT (meer) op exchanges, maar altijd op een Ledger. Lees hier waarom.


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties