Investeren in Crypto 3

En weg is je investering; het 3e gebod van investeren in crypto

0

Investeren in crypto. In de vorige blog beschreef ik de eerste twee geboden van het crypto investeren. Deze twee geboden maken mij weerbaarder in tijden dat de crypto markt (hard) omlaag gaat.

foto: Delden NL 14 juni 2022 drie dagen genieten in deze retro camper, wat een prachtig cadeau van H&K!

De twee regels van investeren in crypto:

  • 1. Wees blij als de markt omlaag gaat omdat je crypto (aandeel/ETF) naar keuze in de aanbieding is.
  • 2. Wees blij als de markt omhoog gaat omdat je vermogen is gegroeid

Hier kun je meer lezen over de eerste twee geboden. Maar er zijn er nog acht. Deze blog gaat over de derde.

  • 3. Als je investeert (in crypto) ga er dan van uit dat je investering weg is.

Dit gebod is sterker dan ‘investeer alleen met geld dat je kan missen’. En in de loop van de jaren heb ik geleerd dat juist die sterke variant me heeft geholpen, want soms is crypto ook daadwerkelijk weg.

Investeren in crypto en ons risicoprofiel in beleggen

Iedereen heeft z’n eigen risicoprofiel en ik denk dat die van ons vrij hoog is (lees risicovol). Zo’n 20% van onze hele vermogen zit momenteel in crypto. In december 2021 was dat percentage nog een stuk hoger (bijna 30%) toen BTC op een all time high stond.

Er zijn drie redenen waarom onze portefeuille er zo uitziet.

  1. Cashflow. Door meer geluk dan wijsheid hebben we tussen 2015 en 2021 zes appartementen kunnen kopen (en afbetalen) en van deze inkomsten kunnen we leven, en we houden zelfs nog iets over om te sparen en te beleggen. Door deze relatief robuuste cashflow kunnen we misschien wat meer risico nemen dan gemiddeld.
  2. Bitcoin. Ik geloof in Bitcoin (en sommige andere crypto) en denk dat BTC daadwerkelijk de (financiële) wereld gaat veranderen in de komende 10 tot 20 jaar. Verder geloof ik dat Bitcoin de mooiste asymmetrische belegging van onze generatie is. Als je tenminste niet gokt. Door bijvoorbeeld hefboomconstructies (tot wel 100X!!) te gebruiken bij BTC kun je potentieel veel, heel veel méér verliezen dan je hebt ingelegd. Maar als je niet gokt, en gewoon BTC koopt en vasthoudt, kun je maximaal je eigen inleg verliezen. Die kans zet ik op 1%. Echter, door de mogelijke disruptieve veranderingen in de financiële wereld die BTC kan veroorzaken, is het potentiële rendement honderden, zo niet duizenden procenten. De verlies-/potentiële-winst ratio is daarom extreem goed. Is het een garantie dat BTC naar de €100.000 of zelfs €1.000.000 gaat? Nee, natuurlijk niet. Maar voor mij is de kans dat het wél gebeurt groot genoeg om een redelijk groot percentage van onze portefeuille in BTC (en sommige andere crypto) te investeren.
  3. Het derde gebod van crypto investeren: als je investeert in crypto ga er dan vanuit dat je investering weg is. Als je investeert in BTC dan weet je van tevoren dat de prijs alle kanten op kan gaan. BTC is de meest volatiele investering die ik ooit van mijn leven heb gedaan. Dat wist ik van tevoren. Ik wist (of dacht te weten) dat BTC naar grote hoogten zou kunnen gaan, maar ook dat er meerdere crashes zouden zijn. En juist tijdens die crashes wilde ik de overtuiging hebben om NIET te verkopen, maar om juist EXTRA BTC te kopen.

Soms is het echt weg!

Crypto is het wilde westen van de financiële markt. Zonder hier nu heel diep op in te gaan (dat is iets voor een andere blog) hebben we privé bijna €88.000 aan crypto verloren. Dit is de waarde van de crypto op het moment van het verlies. Gelukkig staan we ondanks deze tegenslag nog steeds ruim op winst, en hebben we ook daadwerkelijk winst genomen, maar het deed wel even pijn. Wat is er precies gebeurd?

Samenvatting van de 88.000 crypto verlies

Door het verliezen van de sleutel (sja) van een Monero wallet zijn we zo’n 1500 euro aan Monero kwijt. Door een hack van een door mij (ik ben verantwoordelijk) slecht beveiligde online wallet heb ik €5300 euro aan SOLEND verloren. De implosie van UST van afgelopen mei heeft een lawine van faillissementen onder cryptrobedrijven veroorzaakt en dan met name bij de lendingplatformen zoals Celsius, Blockfi, Nexo en Vauld. Dit zijn online platformen waarbij je crypto kunt storten in ruil voor rendement en het platform leent dan weer jouw crypto uit om dat rendement te kunnen genereren. Sja. Zowel Celsius (80.000 euro) als Vauld (een kleine 1000 euro) hebben door o.a. te veel blootstelling aan UST faillissement aangevraagd. Er is nog een kleine kans dat een deel van Celsius en Vauld terugkomt, maar ik acht de kans klein. Poef. Weg. Echt weg dus.

En toch blijf ik enthousiast over crypto!

Nog een voorbeeld. Een goede vriend van ons is al zijn crypto kwijtgeraakt, waarschijnlijk door een hack of onvoorzichtigheid met het wachtwoord van zijn mailadres – maar echt zeker is dat niet. De waarde? Ongeveer dertienduizend euro. Hij baalt daar zo erg van dat hij elk geloof in crypto is verloren.

Door dit derde gebod te internaliseren ga je dit gevoel tegen. Want de fundamenten van crypto zijn natuurlijk niet veranderd door het verliezen van zijn crypto. Waarom zou je dan stoppen met investeren in crypto, ondanks de tegenslag?

Dus, wanneer ik investeer in crypto ga ik ervan uit dat het weg is. Deze derde regel weerhoudt me ervan om de handdoek in de ring te gooien, ondanks de tegenslagen zoals die van Celsius, Vauld, SOLEND en Monero. Ik ga dan ook stug door met elke week een klein beetje crypto kopen.

Beginnen met crypto? 
Bitcoinmeester (Zeer intuïtieve site, iets kostbaarder om BTC en andere crypto’s te kopen )
Bitvavo (momenteel de exchange die ik (verreweg) het meest gebruik, lage kosten, eenvoudige site en als bonus ook een ‘geavanceerde’ mogelijkheid om BTC aan te kopen.
Ik bewaar onze crypto NOOIT (meer) op exchanges, maar altijd op een Ledger. Lees hier waarom.


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties