Rondje Weesp 17 km

Heb een plan! – het 7e gebod van investeren in crypto

0

Het 7e gebod van het beleggen in crypto is kort maar krachtig – heb een plan! 

foto: 18 aug 2022. Rondje 17 km rond Weesp. Wat staan er toch veel prachtige huizen langs de Vecht. 

Heb een plan!

Mijn opa Piet zei wel eens: ‘Pieter, zonder doel haal je ‘m nooit!’ Ik heb dit vroeger altijd al een hele wijze uitspraak gevonden. Toegegeven, of ik de essentie toen al begreep betwijfel ik, maar de uitspraak bleef hangen. Gelukkig maar.

‘Zonder doel haal je het nooit’ is voor mij de uitspraak geweest met de meeste impact in mijn leven. In die zin gun ik iedereen een opa Piet. Tot in mijn dertiger jaren heb ik de uitspraak een beetje lafjes gehanteerd, maar sinds mijn 35e stel ik bewust doelen. Grote doelen, kleine doelen, het maakt niet uit – want – zonder doel haal je ‘m zeker niet. En zo is het maar net.

Van doel naar plan ….

De eerste tien van mijn kleine twintig doel-stel-jaren leverden gemixte resultaten op. Ik stelde wel doelen, maar vaak bleef het daarbij. Tot ik door had wat een doel eigenlijk is, of beter, wat het niet is. Een doel is namelijk niets zonder plan. Een doel en een plan (om dat doel te halen) zijn twee zijden van dezelfde medaille; een plan is ingevulde doelgerichtheid.

Heb een plan voor je begint met beleggen in crypto

Als je belegt in crypto accepteer je de volatiliteit van deze markt. Je weet, of je zou dit moeten weten, dat dalingen van 70 à 80% geen uitzonderingen zijn in een berenmarkt. En het is mijn stellige overtuiging dat je je dient te wapenen tegen deze schommelingen in prijs. Zo niet dan is de kans groot dat je laag verkoopt (fear) en hoog inkoopt (FOMO).

Dat doe je o.a. door de eerste twee van mijn geboden te volgen; 1.wees blij als de markt omlaag gaat omdat je crypto naar keuze in de aanbieding is, en 2. wees blij als de markt omhoog gaat omdat je vermogen is gegroeid. Maar heb dus ook een plan, met deze elementen:

  1. Wanneer leg je in? Ofwel waneer investeer je? Eenmalig, wekelijks, maandelijks, jaarlijks etc.
  2. Wanneer en hoeveel verkoop je? Nooit, als mijn aannames niet meer kloppen, in 2030, als BTC €100.000 is. etc

Zoveel mensen, zoveel plannen. Iedereen dient natuurlijk z’n eigen plan te trekken. Maar ik kan natuurlijk wel ons plan delen. Dit plan bestaat grofweg uit drie fases.

Ons crypto plan

We kopen wekelijks een klein beetje bij net zolang BTC onder de €35.000,- staat. Momenteel hebben we de volgende crypto in onze portefeuille; BTC, ETH en SOL en 1/3 van deze crypto houden we vast tot minimaal 2030, 1/3 houden we vast tot minimaal april 2024 (de volgende halving) en 1/3 verkopen we in batches vanaf het moment BTC een nieuwe all time high bereikt (+/- €65.000).

We geloven in het lange termijn potentieel van crypto (BTC, ETH en SOL in het bijzonder), en zolang deze stelling voor ons overeind blijft, houden we ons aan het doel.

Zo’n plan geeft je rust. Dus wat is jouw plan?

heb een plan beleggen crypto

Volledige panorama foto van Marlies tijdens 17 km rondje Weesp

 


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties