Ledger hardware wallet review

Bewaar 90% van je crypto op een Ledger hardware wallet – het 5e gebod

0

Ledger hardware wallet vs andere manieren om je crypto te bewaren. Bewaar je crypto veilig, dus bewaar 90% van je totale cryptoportefeuille op hardware wallets; het 5e gebod van beleggen in crypto. 

foto: Mijn favoriete hardware wallet: Ledger Nano X

Mijn derde, vierde en vijfde gebod van cryptobeleggen hebben allemaal met elkaar te maken. Het derde gebod: als je investeert (in crypto) ga er dan vanuit dat je investering weg is. Dit gebod zorgt ervoor dat je (tenminste in mijn geval) niet de handdoek in de ring gooit als het een keertje mis gaat. En het vierde gebod: not your keys, not your crypto, laat je inzien dat als je je crypto ergens anders stalt (online wallet, exchange, lending platform) je dan daadwerkelijk de crypto uit handen geeft – met alle risico’s van dien. Tijd dus om een antwoord te geven op de vraag: waar moet je dan wél je crypto bewaren?

Vijfde gebod: bewaar 90% van je crypto op hardware wallets.

Crypto public key

Bitcoin (en andere crypto) kun je zien als internet geld. Om gebruik te maken van crypto heb je twee keys, een publieke key en een privé key. Een publieke key is een string letters en cijfers die je kunt vergelijken met een bankrekeningnummer. Iedereen die iets wil storten op je bankrekeningnummer dient dit nummer te kennen en te gebruiken, zo ook met je publieke BTC/crypto adres.

Zo is dit bijvoorbeeld één van mijn publieke Bitcoinadressen: bc1q8pv6t3h7sftpkx9p5jvwvd24zdwwpuaxwurfzk

Crypto private key

Je private key is een alfanumerieke code (letters en cijfers) die toegang geeft tot je BTC of andere cryptomunten. Het is de enige echte manier om te bewijzen dat jij (alleen) de eigenaar bent van je coins. Alleen als jij de prive keys in handen hebt kun je crypto verzenden. Deze private key’s worden uitgedrukt in zogenaamde mnemonic code. De mnemonic code is een systeem van woorden/letters/patronen om je geheugen te helpen om iets complex te onthouden (eenvoudige vertaling: ezelsbruggetje). Omdat een private key (in de vorm van een root seed) zeer moeilijk te onthouden is creëert een crypto wallet een string van 24 bestaande engels woorden (bike, able, airport etc). Als je je wallet voor het eerst in gebruik neemt krijg je deze 24 woorden te zien – schrijf ze op en bewaar ze goed (niet online, liever off line in een kluis, of andere veilige plek)

Alle crypto munten worden opgeslagen in de blockchain en niet in een crypto wallet.  Hoe het precies werkt gaat voor deze blog wat te ver, als je maar onthoudt dat je met die 24 woorden en een internetverbinding altijd bij je crypto kunt.

Een klein beetje extra rendement vs veiligheid?

In mijn vorige blog kun je lezen hoe ik een flink bedrag aan crypto ben krijtgeraakt. Als ik eerlijk ben komt het door hebzucht. Misschien een sterk woord, maar het komt er wel op neer. Ik wist dat ik de sleutels van mijn crypto uit handen gaf toen ik de crypto stalde op Celsius, ik wist dat ik dus Celsius moest vertrouwen en ik wist ook dat als Celsius het vertrouwen zou schaden dat de consequentie groot zou (kunnen) zijn, ofwel crypto weg. En toch heb ik ervoor gekozen om een deel van mijn crypto op Celsius te zetten – allemaal voor die paar procent extra rendement.

Er zijn grofweg twee manieren om je crypto te bewaren: online en offline. Online kun je weer verdelen in browser wallets, mobiele wallets, exchange wallets en lending platform wallets. Ik zal hier geen online, mobile en lending platform wallets bespreken. Er zijn alternatieven die gewoonweg veel veiliger zijn. Maar als je, omwille van de eenvoud, toch kiest voor één van deze online wallets zet dan in ieder geval je 2FA (Two Factor Authentication) aan.

Ledger hardware wallet

Bij wallets op exchanges of wallets op lending platformen zoals Celsius, geef je de controle 100% uit handen. Automatisch dien je die partijen dus te vertrouwen dat ze geen gekke dingen gaan doen met jouw crypto. Bij online wallets (zoals bv Exodus) maar ook bij lending platformen en exchanges is er altijd een (kleine) kans dat het platform zelf wordt gehackt – en daarmee jouw crypto wordt gestolen. Het beroemdste voorbeeld is Mt. Gox. Uiteindelijk is er maar één manier om crypto te bewaren waarbij jij 100% controle hebt over je eigen private keys: een hardware wallet.

Een hardware wallet is een soort USB drive. En alleen bij zo’n hardware wallet worden de private keys offline opgeslagen. Op geen enkele manier kun je er van buitenaf (via het internet) in.

Ledger hardware wallet: minimaal 90% crypto, online exchanges: 10% crypto.

Ik heb onze crypto portefeuille onderverdeeld in een aantal ‘batches’. Grofweg komt het hier op neer. Ledger hardware wallet 1: 30% – deze crypto hou ik minstens tot het jaar 2030. Ledger hardware wallet 2: 30%, deze crypto hou ik minstens tot het jaar 2026. Ledger hardware wallet 3: 30-40%%. Deze crypto ga ik verkopen op het moment dat BTC hoger staat, bijvoorbeeld rond de 80k staat (aug 2022, mometeel staat BTC rond de 24K). Exchange wallet 1 (Bitcoinmeester.nl) en Exchange wallet 2 (Bitvavo.nl). Gecombineerd heb ik hier tussen de 0% en 10% op staan. Hoe lager de markt, hoe minder ik de neiging heb om te verkopen en hoe meer ik op hardware wallets heb staan.

Linkje naar de Ledger Hardware wallets.

Ledger Billfodl – dé manier om je seed phrase te bewaren

Nog even voor de duidelijkheid; stel je hardware wallet is defect – dat kan natuurlijk – alles kan stuk. Dan is er nog niets aan de hand. Mits je maar je 24 woorden van je seed phrase hebt onthouden/opgeslagen. je koopt een nieuwe hardware wallet, kiest voor ‘restore from recovery phrase‘ (in plaats van ‘set up as new device’). En voila, je kunt weer bij je crypto. Magisch!

De 24 word seed phrase van elke hardware wallet heb ik opgeslagen in de BillFodl. Dit is een RVS stalen plaat waar je de eerste 4 letters van alle 24 woorden van je seed phrase opslaat. De eerste vier letters zijn voldoende om het hele woord te kunnen achterhalen. De plaat is gemaakt om water, vuur en andere rampen te weerstaan. Iets veiliger dan een papiertje dat je natuurlijk ook kunt gebruiken om je 24 woorden op te schrijven. De 24 woorden heb ik NIET opgeslagen in mijn passwordmanager, in de cloud of een andere manier waar je theoretisch via het internet bij kunt.

Linkje naar de Ledger Billfodl

Waar bewaar ik de Ledger Billfodl’s en Ledger hardware wallets?

Een groot bedrag in cash zou ik nooit thuis willen bewaren. Dus een groot bedrag in crypto bewaar ik ook niet thuis. Ik heb 1 hardware wallet thuis die me toegang verschaft tot een (heel) klein percentage crypto. Deze crypto kan ik snel verkopen als de markt hoog genoeg staat. De rest van de hardware wallets en seeds (opgeslagen op de Ledger Billfodl) heb ik op verschillende plekken over het land verdeeld. We huren verschillende kluisjes, bij verschillende banken en bedrijven. Verder heb ik online toegang tot de twee exchanges waar ik het meeste gebruik van maak, Bitcoinmeester.nl en Bitvavo.nl. Om het plaatje compleet te maken, heb ik twee ongebruikte Ledger Nano X in de verpakking thuis liggen. Voor het geval dat er een hardware wallet defect is, kan ik één van de twee gebruiken om weer bij mijn crypto te komen door de 24 word seed phrase in te voeren.

Sinds het Celsius debacle, is dit de manier waarop ik onze crypto bewaar. Vóór het Celsius debacle liepen we véél meer risico. Toen dacht ik nog dat rendement belangrijker is dan de zekerheid dat de crypto van jou is. Ik had toen een 10% op een hardware wallet staan en de rest verdeeld over zo’n 12 lending platformen. Dat was toen. Nu ben ik blij dat er bedrijven bestaan zoals Ledger, en maak ik graag gebruik van de Ledger Hardware wallets en Ledger Billfodl.

 


 

Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties