Betaal jezelf eerst Robert Kyosaki

Betaal jezelf eerst

0

Als een advies goed is en voor iedereen voordelig zou zijn, dan zou je denken dat iedereen dat advies zou opvolgen. Waarom betaalt dan niet iedereen zichzelf eerst?

foto: 1 november 2022. Barcelona 9,85 km stadswandeling in de avond – prachtige street art op een gigantisch  skateboard- en BMX- terrein. De details van dit werk zijn ongelofelijk. 

Een stukje maand over aan het einde van je geld

“Aan het eind van mijn geld hou ik altijd nog een stukje maand over”. Met zo’n zin krijg je al snel de lachers op je hand. Maar hoe grappig is het eigenlijk? Deze uitspraak legt vooral bloot hoe je omgaat met het geld dat binnenkomt. Je krijgt je salaris, je betaalt je vaste lasten, je boodschappen, cadeautjes voor vrienden, doet wat leuke dingen en aan het einde van de maand, als je al wat overhoudt, maak je het restant over naar je spaarrekening. Meestal is dat niet zoveel. En soms is dat niks. En als het echt tegenzit, geef je die maand meer uit dan dat er binnenkomt. Grappig? Het is maar net hoe je het bekijkt.

In de vorige blog hebben we gezien dat Robert Kiyosaki in zijn boek Rijke pa arme pa een onderscheid maakt tussen twee soorten mensen. Aan de ene kant heb je mensen die voornamelijk spullen kopen (en verbruiken) die geld kosten – auto’s, een groot huis, electronica, (te) veel nieuwe kleding, Starbucks koffie etc. En aan de andere kant zijn er mensen die investeren, spullen kopen die geld opleveren of (waarschijnlijk) in waarde stijgen. Vastgoed met huurinkomsten, aandelen die dividend uitkeren, ETF’s en cryptomunten die in waarde kunnen stijgen, maar ook vintage horloges, vintage auto’s en kunst kunnen tot deze categorie horen.

Als je deze twee categorieën mensen zo duidelijk naast elkaar zet gok ik dat de meeste [*] mensen willen behoren tot de laatste categorie. Als je de keuze geeft willen de meeste mensen liever investeerder zijn dan verbruiker.

Echter, voor deze stap heb je (een beetje) geld nodig. En waar haal je dat zo snel vandaan? Robert Kiyosaki beantwoordt deze vraag door de situatie om te keren. In plaats van dat je een beetje maand aan het einde van je geld overhoudt, betaal je je zelf eerst

[*] Overigens – ik weet niet zeker of de meeste mensen liever een investeerder willen zijn dan een verbruiker – dit is een aanname, wellicht zijn er (een heleboel) mensen die daar heel anders over denken – als jij zo iemand bent, laat een reactie onderaan deze blog achter – wie weet kunnen we van elkaar leren.[]

Betaal jezelf eerst

Als ik het goed heb komt de regel pay yourself first oorspronkelijk uit het boek De rijkste man van babylon van George Samuel Clason. En hoewel dit boek zeker een aanrader is geeft Robert Kiyosaki, wat mij betreft, in Rijke pa arme pa de beste uitleg van deze regel – zeker als je deze regel combineert met zijn opdeling van de mensen in het Cashflow Kwadrant, (zie deze blog).

Het concept van betaal jezelf eerst is even simpel als krachtig. En hoewel je het concept eenvoudig te begrijpen is denk ik dat je de kracht alleen maar kunt ervaren. Maar eerst, wat bedoelt Robert Kiyosaki met betaal jezelf eerst.

Betaal jezelf eerst is precies dat; jezelf eerst betalen, vóór je je geld aan iets anders uitgeeft. Als je op de 21e van de maand salaris binnen krijgt maak je een bepaald bedrag (automatisch!) over naar een spaarrekening en daarna begin je pas met ‘leven’; huur of hypotheek betalen, boodschappen doen, cadeautjes kopen voor vrienden  uitgaan. Dit deel is simpel, maar wat doe je vervolgens met dat geld?

Sparen = geld verliezen

Van oudsher is het advies: geef minder uit dan er binnenkomt en spaar de rest. Echter, omdat de inflatie bijna altijd (veel) hoger is dan de rente die je krijgt op je spaarrekening is sparen een hele zekere manier om geld te verliezen. Misschien is dat oude advies toch niet zo goed.

We leven momenteel in november 2022 en ik denk dat er zelden een tijd in de geschiedenis is geweest waarbij het verschil tussen de inflatie (17%) en de daadwerkelijke rente (0,35%) op je spaargeld zo groot is geweest. Dus spaarders zijn nu extra f*cked. Neem dit voorbeeld. Als je €100,- op een spaarrekening zet krijg je momenteel 0,35%. Dus na een jaar heb je €100,35 op je spaarrekening staan. De inflatie lijkt volgens de ECB momenteel 17,1% te zijn. De koopkracht van de oorspronkelijke €100 is na één jaar €83,19. Dat is dus een verlies aan koopkracht van €16,81. €16,81 op €100! In één jaar.

Het probleem, volgens Kyosaki, is dat spaarders hun geld niet aan het werk zetten. En geld is een valuta en valuta dient in beweging te blijven anders sterft het. Als je niks doet wordt je geld automatisch en zeker steeds minder waard. Daarom moet je je geld uitgeven, maar geef het wel uit aan de juiste dingen.

Betaal jezelf eerst én investeer dat geld direct

Robert Kyosaki adviseert dat iedereen die zichzelf eerst betaalt dat automatisch doet, zodat je niet in de verleiding komt om je geld toch aan iets anders uit te geven. En vervolgens investeer je dat geld. Elke maand weer. Zonder uitzondering.

Je investeert dit geld in zaken/activa die geld opleveren. Het rijtje investeerwaardige zaken is inmiddels duidelijk: vastgoed met huurinkomsten, REITs en andere vastgoedfondsen, ETF’s aandelen (die dividend uitkeren), (sommige) cryptomunten, goud en zilver en eventueel (als je er verstand van hebt) kunst, vintage auto’s en horloges. Al deze zaken geven je of een maandelijks inkomen of zullen op termijn (waarschijnlijk) in waarde stijgen. Combineer dit met het wonder van rente op rente en  je vergroot je kansen om over 10, 20 of 30 jaar financieel vrij te zijn.

Hoe betalen wij onszelf eerst?

Wij volgen dit advies van Robert Kiyosaki nu een kleine 10 jaar.  We zijn begonnen met vastgoed met als doel om een passief inkomen te genereren. In 2016 hebben we ons grote huis ingeruild voor een (veel) kleiner appartementje om zelf in te wonen en onze eerste twee verhuurappartementen in Rotterdam. Op dat moment hadden we een hypotheek van €167.000 en we hadden ons als doel gesteld om dit ASAP af te betalen. Dus betaalden we onszelf eerst en losten deze hypotheek af – elke maand weer. En pas daarna begon onze maand. Soms was het lastig om precies uit te komen met het geld en er zijn maanden geweest dat we een stukje maand over hadden aan het einde van ons geld – wij spaarden op dat moment bijna 60% van ons gezamenlijke inkomen. Maar uiteindelijk is het gelukt, intussen is die hypotheek afbetaald.

Tegelijkertijd hebben we onze aandelen en crypto portefeuille ook elke maand (een klein beetje) uitgebreid.

Momenteel leven we van onze passieve inkomsten (van de verhuur van de appartementen in Rotterdam), maar hetzelfde principe passen we nog steeds toe. Nog elke maand zetten we geld apart, dat investeren we en daarna begint de maand pas.

Ervaar de kracht van ‘betaal jezelf eerst’

Het boek Rijke pa arme pa van Robert Kiyosaki heeft ons leven echt veranderd (samen met deze New Life University opleiding van Antatol Kuschpeta). Het concept van ‘betaal jezelf eerst’ gecombineerd met dit geld direct investeren in zaken die geld opleveren is simpel genoeg. Zo simpel dat je je kunt afvragen waarom niet iedereen dit doet?

Ik denk dat de verleidingen die ons dagelijks omringen veel groter zijn dan we zelf willen toegeven. Marketeers, social media en algoritmes zijn ons steeds meer de baas als het gaat om onze uitgaven. Met ‘betaal jezelf eerst’ neem je zelf weer het heft in handen.

De tweede reden waarom niet iedereen dit zichzelf eerst betaald heeft denk ik te maken met hoe wij mensen in elkaar steken. Bill Gates: ‘Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years’. Hoewel je ‘betaal jezelf eerst’ gecombineerd met het geld direct investeren zeer eenvoudig kunt begrijpen, is het zeer moeilijk voor te stellen hoe de toekomst er daadwerkelijk uitziet als je dit 10, 20 of 30 jaar lang doet. Het blijkt zo moeilijk te zijn dat die lange termijn misschien wel alleen te ervaren is …

Ik gun iedereen die ervaring! Wanneer begin jij?


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties