Geen hefboom beleggen bij crypto

Maak géén gebruik van crypto hefboom beleggen – het 6e gebod

0

Crypto hefboom beleggen, margin trading, leverage trading. Allemaal benamingen voor hetzelfde. Beleggen met geleend geld. Een manier om heel snel heel veel geld te verdienen … en te verliezen. 

foto: 6 aug 2022 wandeling rond Naardermeer 23,5 km. 

We zijn intussen aanbeland bij het zesde gebod van investeren in crypto: maak géén gebruik van hefboom beleggen in crypto. Lees hier over de eerste twee geboden, het derde, het vierde en het vijfde gebod.

Wat is crypto hefboom beleggen / margin trading / leverage trading?

In de (crypto)handel verwijst hefboombeleggen naar het gebruik van geleend kapitaal om te handelen in crypto. Als je start kapital klein is maar je toch groot wilt handelen, kun je het kapitaal dat je hebt als onderpand gebruiken om transacties met hefboomwerking uit te voeren (lees: je leent geld om daarmee te beleggen). Het versterkt je koop- of verkoopkracht. Afhankelijk van de exchange die je gebruikt is een hefboom van 125x (!) mogelijk.

Deze hefboomwerking wordt uitgedrukt als een verhouding, zoals 1:5 (5x), 1:25 (25x) of 1:100 (100x). Waarbij 1 staat voor je inleg in verhouding tot het aantal keer dat je startkapitaal is vermenigvuldigd. Stel dat je €1000,- op je account staan van de exchange die je gebruikt. Met een hefboom van 5x kun je dus met je €1000,- aan onderpand (ook wel margin genoemd) €5000,- aan BTC kopen. Met een hefboom van 5x heeft je €1000,- dus dezelfde koopkracht als €5000,-. Met een hefboom van 100x (jazeker die bestaan) heb je zelfs maar €50,- nodig om een positie te openen van €5000,-.

Deze hefboomwerking kan zowel worden toegepast op long posities (je denkt dat de markt omhoog gaat) en short posities (je denkt dat de markt omlaag gaat).

Voorbeeld van een long positie met hefboom

Stel je wilt een long positie van €10.000,- in BTC openen (je denkt dat de prijs van BTC omhoog gaat) dan kun je natuurlijk voor €10.000,- aan BTC kopen. Maar je kunt ook gebruik maken van een 10x hefboom. Je gebruikt dan €1.000,- van je eigen geld als onderpand, en de rest leen je (automatisch) als je de positie opent van €10.000 in BTC opent. Als de prijs van BTC met 20% stijgt, verdien je €2.000,- in plaats van de 20% op je inleg van €1.000 wat neerkomt op €200,-. Je verdient dus €2.000,- met een inleg van €1.000,- , geen slecht rendement …

Maar stel nu dat de prijs van BTC met 20% daalt. Dan sta je €2.000,- in de min terwijl je zelf maar €1.000,- hebt ingelegd. Op het moment dat het verlies even groot of groter is dan je inleg (in dit voorbeeld een 10% daling) word je geliquideerd, ofwel je positie wordt gesloten en je bent je inleg 100% kwijt. Veelal krijg je eerst een mailtje of een belletje van de exchange met de vraag om meer geld te storten om je onderpand te vergroten, voordat je geliquideerd wordt. Doe je dat niet, dan ben je je gehele inleg kwijt. Heel soms daalt de markt zo hard dat er geen tijd meer is voor een mailtje of belletje – in dat geval ben je ineens alles kwijt.

Voorbeeld van een short positie met hefboom

Stel nu dat je denkt dat de prijs van BTC omlaag gaat. Dan open je een short positie van, in dit voorbeeld, €10.000,- met een hefboom van 10x. In dit geval leen je geen geld maar de activa zelf, je leent dus de BTC van iemand anders en je verkoop dezelfde BTC tegen de huidige marktprijs. Je onderpand is €1.000,- maar met de 10x hefboom kun je voor €10.000 aan BTC verkopen. Met een prijs van €20.000,- zou je dus 0,5 BTC hebben geleend en verkocht. Als de prijs van BTC daalt met 20% naar €16.000, kun je 0,5 BTC terug kopen voor slechts €8.000,- wat een winst zou betekenen van €2.000,-. Als de prijs van BTC echter stijgt met 20% naar €24.000,- heb je €2000,- extra nodig om  0,5 BTC terug te kopen wat een verlies inhoudt van €2.000,-. Omdat je margin/inleg/onderpand slechts €1000,- is word je geliquideerd, tenzij je meer geld stort voordat de prijs van BTC het liquidatieniveau heeft bereikt.

Dus of je nu long of short posities inneemt, hoe hoger de hefboom (tot wel 100 of 125x!) hoe groter de kans dat je geliquideerd wordt.

Volatiliteit en flash crashes als argument tegen crypto hefboom beleggen

Het argument tegen het gebruik van hefboombeleggen in crypto is eigenlijk heel simpel. Tenminste voor mij. Bitcoin en andere cryptomunten zijn volatiel. Dat is geen nieuws denk ik. En deze volatiliteit is zorgt ervoor dat je de prijs, zeker op korte termijn, eigenlijk niet kunt voorspellen. Dat maakt dus de kant op liquidaties groter. En een kans op liquidatie betekent dat je je BTC of andere crypto kwijt bent.

Maar het kan nog erger, eens in de zoveel tijd is de volatiliteit extreem. Vijf december 2021 (Reuters). Bitcoin daalt met 20% in één dag. Een flash crash. En twee miljard aan Bitcoin long posities zijn geliquideerd. De volgende dag stond de prijs van BTC weer bijna op het niveau van vlak vóór de flashcrash. Dit was niet de eerste flashcrash en zal zeker niet de laatste zijn. Op 19 mei 2021 was er zelfs een 31% BTC flashcrash, en de prijs van ETH viel zelfs met 46% binnen 12 uur.

Oorzaken crypto flashcrash

Achteraf zijn er altijd wel oorzaken aan te wijzen voor zo’n flashcrash. China verbiedt bijvoorbeeld het minen van BTC, Elon Musk tweet iets over BTC of Doge, corona, etc. We kunnen vaak wel logische verklaringen geven voor dit soort extreme bewegingen, maar een daadwerkelijk oorzakelijk-gevolg blijft moeilijk te achterhalen.

Sommigen zien de oorzaak van zo’n flashcrash veel meer in het manipulatie van de markt door whales. Whales zijn individuen of bedrijven/instituties die heel veel BTC, of andere cryptomunten, bezitten. Omdat de crypto markt nog relatief klein is, kunnen deze whales de markt beïnvloeden door in een hele korte tijd heel veel van een bepaalde cryptomunt te kopen of verkopen. Als dan de daling liquidaties in gang zet geeft dat weer extra prijsdruk op de markt wat weer verdere liquidaties tot gevolg heeft, en weer daalt de prijs ..,.. etc.

De dagelijkse volatiliteit van de crypto markt is voor mij voldoende reden om niet met hefboombeleggen te beginnen, de flashcrashes onderstrepen deze beslissing.

Zie hier mijn 6e gebod van investeren in crypto: maak géén gebruik van hefboom beleggen in crypto.

Kun jij je vinden in dit 6e gebod? Aan de populariteit van deze hefboom producten te zien gok ik dat redelijk wat mensen wel gebruik maken van hefboombeleggen. Heeft iemand van jullie ooit wel eens belegd met een 10x, 20x of zelfs 100x hefboom? En hoe verging je dat? Laat het me weten!


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties