de les in crypto

Bitcoin – not crypto!

0

Bitcoin, not crypto. Fraude is schering en inslag in zowel de crypto- als  reguliere financiële wereld. Wat kun jij doen om je daartegen te wapenen?

foto: het kustpad van Calpe naar La Fustera in Spanje. Heen en terug is het een kleine 10 km, een prachtig aangelegd kustpad. Hier even uitrusten vlak bij het keerpunt in La Fustera. 

Boetes? Ruim 341 miljard dollar!

Hebben we iets geleerd van de crisis van 2008? Misschien. Misschien ook niet. Gezien de boetes die sinds deze crisis zijn uitgedeeld aan financiële instellingen, en nog steeds worden uitgedeeld, zou je hieraan kunnen twijfelen. Op Violationtracker kun je lezen welke boetes zijn uitgereikt aan welke financiële instellingen sinds 2000. In totaal is dat iets meer dan 341 miljard (!) dollar (nov. 2022). Bank of America betaalde in totaal ruim 83 miljard, JPMorgan Chase ruim 36 miljard en CitiGroup ruim 35 miljard. De eerste Europese bank is Deutsche Bank en deze financiële instelling betaalde ruim 18 miljard en neemt daarmee de vijfde plek in. Sommige van deze overtredingen hebben te maken met de zeer ingewikkelde anti-witwas-wetten, maar de meeste zijn ronduit crimineel, zoals deze bewezen manipulatie van de goud en zilvermarkt door JPMorgan Chase (bijna een miljard dollar boete).

We  gaan terug naar 3 januari 2009, we zitten midden in de financiële crisis. De London Times publiceert een artikel op de voorpagina met de titel: Chancellor on brink of second bailout for banks. Het zoveelste artikel over de gevolgen van de 2008 fjnanciële crisis.

genis block Bitcoin

Het artikel genoemd in het Bitcoin genesisblok.

Bitcoin als tegenbeweging

Het is nog steeds 3 januari 2009. Bitcoin’s genisisblok, het allereerste blok ooit, word gemijnd door Satoshi Nakamoto. Dit blok markeert de geboorte van Bitcoin. In deze link naar dit allereerste blok zie je de titel van het artikel van de London Times. Velen zien hierin een aanwijzing dat de hele Bitcoinbeweging gezien kan worden als een aanklacht tegen het geldsysteem in z’n algemeenheid en het bankwezen in het bijzonder. Het wordt gezien als een uiting van het verlies van vertrouwen in een systeem dat volledig gebaseerd is op vertrouwen: geld. Maar bovenal dat het een reactie is op het feit dat mensen die aan het hoofd van grote financiële instellingen staan niet te vertrouwen zijn. Als je als particulier of bedrijf geld overmaakt gaat dat altijd via een financiële instelling, the middleman. En Bitcoin is de allereerste succesvolle poging om waarde van de ene partij te sturen naar een andere partij zonder dat daar een centrale financiële instelling voor nodig is; bitcoin is gedecentraliseerd.

Bitcoin zou je daarom kunnen zien als een heruitvinding van geld, maar nu niet geld dat centraal gereguleerd wordt door een financiële instelling maar geld dat bepaald en gereguleerd wordt door code. In plaats van de uiteindelijke macht te leggen bij mensen ligt de macht nu bij natuur- en cryptografische wetten. Wetten die onveranderlijk en eeuwig zijn. Deze wetten komen samen in software dat niet zomaar op een machine draait, maar op miljoenen machines die gezamenlijk by far het meest veilige netwerk ter wereld vormen. Ooit.

Niets of niemand kan het aanpassen in zijn of haar voordeel. Het is niet gevoelig voor lobbyisten of omkoping. En de code is per definitie onpartijdig. Code is law. Feitelijk worden de reguliere financiële instellingen vervangen door onveranderbare wetten en code.

Financiële instellingen in de cryptowereld

Hoewel je de hele Bitcoinbeweging kunt zien als één grote aanklacht tegen dit reguliere geldsysteem heeft de huidige cryptowereld toch heel veel gemeen met deze reguliere financiële wereld. Je hebt weliswaar geen middleman nodig om deel te nemen aan het bitcoinnetwerk, maar er zijn in de loop van de jaren heel veel centraal aangestuurde bedrijven en financiële instellingen in deze wereld opgestaan. FTX en Celsius zou je beide kunnen omschrijven als  centraal aangestuurde cryptobanken, net zoals Bank of America, JPMorgan Chase, CitiGroup en Deutsche bank.

Celsius, één van de grootste lending platformen bleek een scam. FTX, de tweede grootste cryptobeurs bleek ook een scam. En iedereen was verbaasd toen de faillisementen een feit waren. Wij ook, we hadden tenslotte crypto staan op Celsius.

Er is maar één daadwerkelijk volledig gedecentraliseerde cryptomunt is, en dat is Bitcoin. Alle andere munten (en cryptobedrijven) zijn op z’n minst méér gecentraliseerd en er zijn zelfs bedrijven zoals Celsius en FTX die net zo gecentraliseerd zijn als de grote banken.

Bitcoin, not crypto

De ervaringen in de reguliere financiële wereld en intussen ook in de cryptowereld laten één ding duidelijk zien. Geen persoon, geen raad van bestuur, geen regering en geen politiek proces heeft de kracht, de wijsheid en toewijding om de druk en de de verantwoordelijkheid over miljarden te dragen. De verleidingen, de belangen en de macht van lobbyisten zijn gewoon te groot.

Dus wat kun je doen om niet geraakt te worden door deze of vergelijkbare frauduleuze bedrijven? Het antwoord ligt in de decentralisatie. Hoe decentraler hoe beter. Zonder de centraal aangestuurde middleman is fraude niet mogelijk. Het feit blijft Bitcoin (en niet crypto) het meest decentrale netwerk ter wereld is. By far. Het is gevaarlijk om Bitcojn (decentraal) en crypto (in meer of mindere mate centraal) over één kam te scheren. En hierin ligt precies de les.

De les is Bitcoin, not crypto.

——

Bezit jij crypto? Hoeveel procent van je portefeuille bestaat uit Bitcoin?
Bij ons: 85%

Beginnen met crypto?
Bitcoinmeester (Zeer intuïtieve site, iets kostbaarder om BTC en andere crypto’s te kopen )
Bitvavo (momenteel de exchange die ik (verreweg) het meest gebruik, lage kosten, eenvoudige site en als bonus ook een ‘geavanceerde’ mogelijkheid om BTC aan te kopen.
Ik bewaar onze crypto NOOIT (meer) op exchanges, maar altijd op een Ledger. Lees hier waarom (en waar ik de ledger vervolgens weer bewaar).


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties