New Life University 2

New Life University heeft ons leven veranderd

0

Soms kun je een moment dat je leven heeft veranderd tot op de minuut nauwkeurig precies ‘pinpointen’. Die dag, die tijd heb ik dat en dat gedaan en daarom … Bij mij één van de mooiste voorbeelden van zo’n life changing moment het volgen van een opleiding in 2015. 

foto: 23 oktober 2021. Valencia Spanje. Foto van één van de vele prachtige graffitimuren de stad rijk is. Stadswandeling in de avond van in totaal 23,3 km, met heerlijke tapa’s en zachte Rioja’s. Echt een stad om verliefd (op) te worden. 

 

Iedereen leert, elke dag. Sterker nog, het is volgens mij onmogelijk níet te leren. Elke dag doen we nieuwe indrukken op, ontmoeten we mensen, staan we voor nieuwe situaties en maken onze hersenen nieuwe verbindingen aan … elke dag leren we dus.

En eens in de zoveel tijd leer je iets dat life-changing is, dan leer je iets wat letterlijk je leven verandert.

Ons leven vóór New Life University

Vóór ik Marlies leerde kennen heb ik me verdiept in het verhuren van huizen of appartementen. Al die berekeningen, cashflowmodellen en andere excels heb ik nog. De eerste documenten zijn van 2005 zag ik net, maar op de één of andere manier heb ik het nooit aangedurfd …

Marlies en ik leerden elkaar zo’n 10 jaar gelden kennen, in 2012. Via het internet notabene. Marlies woonde op 36 vierkante meter in Amsterdam, werkte voor een goed doel, stelde geen doelen, had geen stress en fladderde ogenschijnlijk  als een prachtige vlinder door het leven. Verliefd! Ik woonde op 235 vierkante meter, in mijn eentje in het centrum van Zeist, twee garages, dure platte sportauto, gaf geld uit als water, stelde wel doelen maar deed daar vervolgens weinig mee, en was ondernemer – mét stress, en als ik eerlijk ben, ook een dikke midlife crisis. Sja. Classic.

Lang verhaal kort: na een paar maanden woonden we samen en begonnen we samen plannen te maken en doelen te stellen. Steeds keek mijn opa Piet over mijn schouder mee: ‘als je geen doel stelt haal je ‘m zeker niet‘. Wat wilden we dat jaar persoonlijk bereiken, en wat zijn de zakelijk en sportieve doelen, hoeveel keer wilden we onze vrienden zien, maar ook wat wilden we leren dat jaar. Sindsdien stellen we elk jaar nieuwe doelen en bekijken welke doelen we dat jaar wel en niet hebben gehaald. Dat doen we altijd tijdens een etentje tussen Kerst en Oud & Nieuw.

Ergens half 2014 kwam Marlies helemaal exited, vol energie thuis. Die dag heeft ze, tijdens een gewone werkdag bij het Rode Kruis, een lezing bijgewoond van Anatol Kuschpeta, van New Life University. Wat een frisse nieuwe kijk op de wereld! Twee dagen later hebben we ons ingeschreven voor de opleiding, van 5 weekenden van drie dagen verdeeld over een aantal maanden.

De opleiding …

Alle weekenden waren bijzonder, maar één weekend, het weekend van 11 juli 2015, sloeg bij mij in als een bom! Die zaterdag leek de oefening vrij eenvoudig; schrijf 200 dingen op die je leuk vindt – ongeacht je skills en/of financiële situatie. Dus ik begon, wandelen, fietsen, klantencontact, dichten, ballonvaren, vliegen, ondernemen, passief inkomen, huizen verhuren, beleggen, champagne drinken, ijs eten … tegen de tijd dat je bij de 50 bent wordt het moeilijker en boven de 100 is het niet te doen. Dan verval je in zaken als yoghurtijs eten, banaanijs eten, aardbeienijs eten etc. Maar goed, op een gegeven moment was mijn lijst van 200 dingen klaar. Deel twee van de opdracht: van die 200 dingen, selecteer er 15 die je elke dag zou kunnen doen. Ok, ijs eten valt af. Champagne drinken ook. Maar bv klantencontact, huizen verhuren, etc. weer niet. Check. Door naar deel 3 van de opdracht: van die 15 dingen selecteer er drie waarmee je je geld zou willen verdienen – en weer, ongeacht je skills en/of financiële situatie. Om te eindigen met deel vier; selecteer er eentje en stel je voor, tot in de kleinste details, hoe dat eruit ziet. Hoe ziet je kantoor eruit, je ideale klant, je website, wat doe je op een dag,  etc etc etc.

Ik zag het zo voor me: een aantal appartementen die energie neutraal zijn en met goede moderne materialen zijn afgewerkt. Vanzelfsprekend (in mijn hoofd) betaalden de huurders een hele redelijke huur en (bijna) geen energiekosten (hoe actueel met de huidige prijzen). Verder zag ik de rol van de huurbaas (wij dus) als ondersteunend voor het fijne wonen. Vragen van huurders beantwoorden we dezelfde dag en problemen (defecte afwasmachine, lekkage, verstopping, lekkende douchekop) dienen ASAP, en bij voorkeur binnen twee dagen te zijn opgelost. Als samenvatting zag ik het volgende beeld voor me: twee verliefde mensen zitten naast elkaar op de bank in één van onze appartementen en en ze proosten met een glas wijn op hoe fijn ze wonen. Misschien wat zoetsappig, maar zo zag ik het voor me …

Deel vijf van de opdracht kwam als een verassing, Het was die zaterdag, iets voor 5 uur, bijna tijd om naar huis te gaan: zet vanavond nog de eerste stap, hoe klein ook, om dat doel (iets) dichterbij te brengen. Thuis aangekomen raakte ik een beetje in paniek; het was tenslotte zaterdagavond, wat kon ik doen?

Uiteindelijk heb ik besloten om Arjan, onze accountant, te mailen met de vraag of hij een klant heeft die nu al meerdere panden verhuurt en die het leuk zou vinden om een keertje met mij een kopje koffie te drinken. Twee weken later schudden Bert en ik elkaar de hand in Van der Valk Vianen. Nog steeds ben ik Bert, en Arjan, dankbaar voor dat gesprek – vóór dat gesprek zag ik beren op de weg en na dat gesprek dacht ik in mogelijkheden. Blijkbaar had ik zo’n gesprek nodig.

Ons leven ná New Life University

Na dat gesprek in Vianen ging het snel. Marlies en ik waren het vanaf het begin met elkaar eens*, vanaf nu gaan we voor passief inkomen. Het was 2015 en de huizenprijzen stonden, achteraf gezien, nog laag**. Funda was vanaf dat moment mijn beste vriend. We hebben ons grote huis in Zeist (met flink wat overwaarde) verkocht, we hebben een appartement, waar we nog steeds wonen, van 80 vierkante meter in Utrecht gekocht. De platte brede open sportauto (en tegelijkertijd ook mijn mid life crisis) in de verkoop gedaan, mijn horlogeverzameling verkocht, al het spaargeld bij elkaar geschraapt, en samen met de overwaarde, hulp van onze ouders én een lening van €168.000 bij de bank hebben we in anderhalf jaar maar liefst drie appartementen in Rotterdam kunnen kopen. Tegelijkertijd hebben we ons uitgavepatroon aangepast door abonnementen te stoppen, niet of veel minder horeca***, meedere ‘buy nothing new maanden’ in te lassen en simpelweg te letten op wat voor boodschappen we doen. Vanaf dat moment hebben we 95% van inkomsten boven de 2700 euro (onze aangepaste uitgaven, inclusief alle vaste lasten per maand toen) in de afbetalingen van deze leningen gestopt.

Drie jaar later hebben we ons 6e appartement**** gekocht.

Zonder de opleiding van Anatol, zonder New Life University, zou ons leven er héél anders hebben uitgezien. Dus, Anatol, bij deze officieel – dank***** je wel voor die prachtig les in 2015.

 

 

* Als je samen bent is het denk ik een noodzakelijke voorwaarden dat je het eens bent over dit soort grote financiële zaken

** De markt was in 2015 en 2016 echt anders, ons eerste appartement hebben we voor €127.000,- gekocht, en de andere twee voor rond de €140.000,-. Het waren andere tijden toen. Op dit moment staan vergelijkbare appartementen te koop voor tussen de €275.000 en €350.000.

*** horeca blijft onze zwakke plek – het komt gelukkig niet vaak voor maar áls we over ons budget gaan voor die maand komt dat eigenlijk altijd door horeca.

**** 5 appartementen zijn van ná het jaar 2000 en hebben allemaal energie label A. Helaas heeft 1 appartement nog label E – momenteel zijn we aan het kijken hoe we dat kunnen aanpassen. Het is nog niet energie-neutraal, maar we zijn onderweg …

***** En, nee, we hebben geen aandelen in New Life University 🙂


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties