Into the Wild, Eddy Vedder en beleggen vanuit je wereldvisie

Into the Wild, Eddie Vedder en beleggen

0

Wat heeft Into the Wild (film en muziek) met beleggen te maken? Soms, als je over een vraag nadenkt komt het antwoord in de vorm van een liedje of een film en soms worden de vragen vanzelf gesteld als je naar muziek luistert. De onderstaande blog is geschreven tijdens het luisteren naar Into the Wild van Eddie Vedder.

foto: 12 sept 2022, wandeling van Budleigh Salterton naar Seaton (18,36 km) – onderdeel van de Southwest Coast path.

Into The Wild van Eddie Vedder. Als je me nu zou vragen wat mijn favoriete muziek is, komt de soundtrack van de film Into The Wild direct naar boven. Hele kleine liedjes (No Ceiling, Rise, Long Nights, Toulumne) afgewisseld met dramatische nummers met wat meer kracht – maar zonder hard te worden (Far Behind, hard Sun).

Into the Wild is een album geschreven voor de gelijknamige film Into the Wild, mijn favoriete film. De muziek, de beelden en het (waargebeurde) verhaal … kippenvel. Zo mooi.

De film komt tot leven door de beelden en het verhaal in combinatie met de muziek. Het verhaal gaat over Christopher Johnson McCandless alias Alexander Supertramp, die droomt van een simpel leven in de weidse natuur van Alaska, ver weg van de maatschappij. Hij geeft zijn spaargeld (24.000 dollar) aan een goed doel en gaat op pad. En op zijn pad komt hij verschillende mensen tegen met wie hij een tijdje optrekt. Maar hij blijft nooit, steeds trekt hij verder richting het noorden. Om uiteindelijk uit te komen in het Denali National Park in Alaska.

Eddie Vedder in het nummer Society:
Society, you’re a crazy breed
I hope you’re not lonely without me

In 1992 is zijn verhaal in boekvorm verschenen (Into the Wild, Jon Krakauer) en in 2007 is dit boek verfilmd. Rond 18 augustus 1992 overleed Alexander Supertramp op 24-jarige leeftijd. De oorzaak: ondervoeding. Waarschijnlijk een combinatie van het eten van verkeerde planten en een rivier die buiten zijn overs trad zodat de terugweg was afgesloten.

Het boek, de film en de muziek, en daarmee ook het hele leven van Alexander Supertramp kun je zien als één grote aanklacht tegen de materialistische maatschappij. We willen meer dan we nodig hebben en dat houdt ons gevangen.

Eddie Vedder zingt verder:

Oh, it’s a mystery to meWe have a greed, with which we have agreedAnd you think you have to want more than you needUntil you have it all you won’t be free

Society, you’re a crazy breed
I hope you’re not lonely without me

Wanneer is genoeg genoeg?

Dit is denk ik de grootste boodschap uit het leven van Alexander Supertramp. En iedereen die geld verdient en dat geld belegt, doet er denk ik goed aan om op z’n minst even stil te staan bij deze boodschap. Hoeveel heb je nodig? Hoeveel is genoeg? Kan het af met minder? Want als de hele wereld net zoveel zou consumeren als ik (Nederlander) dan zouden we drie aardbollen nodig hebben. Terwijl we er maar eentje hebben.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen oordeel over geld an sich, of spullen in het algemeen. Sterker nog, ik vind geld en alles wat daarmee te maken heeft zeer interessant! Het is, gek genoeg, mijn hobby. Je kunt goede dingen met geld doen, én slechte dingen. En iedereen mag natuurlijk zelf bepalen hoe hij of zij hiermee omgaat. Maar de vraag, wanneer genoeg genoeg is, is óók een onderdeel van Persoonlijke Financiën.

Zelf worstel ik met het antwoord op de vraag wanneer genoeg genoeg is. Een mooi/goed antwoord heb ik nog niet. Maar voor mij is het een belangrijke vraag om doorlopend te stellen, ondanks dat ik ‘m af en toe even vergeet. Het stellen van deze vraag zorgt ervoor dat je alle handelingen, uitjes, vakanties, en aanschaf van spullen op z’n minst tegen het licht houdt – hebben we dit echt nodig? Zorgt deze aanschaf daadwerkelijk voor meer geluk in ons leven? En door het stellen van deze vraag blijf ik me realiseren dat elke uitgave, elke investering uiteindelijk impact heeft op de wereld. Is deze impact te verantwoorden? Wordt de wereld een mooiere wereld van deze investering of schaadt het de wereld? We have a greed, with which we have agreed. And you think you have to want more than you need.

Wereldvisie -> beleggingen -> impact op de wereld

Ik ben zojuist begonnen aan het boek: Geld en Go€d van Alain Verheij. Ook hij houdt zich bezig met deze vraag. Alain is theoloog en bekijkt deze vraag vanuit een Christelijke visie. Geld en God, geld en goed (doen). Geld en Go€d.

Nee ik ben geen Christen. En ik denk dat Alexander Supertramp dat ook niet was. Maar het feit dat Alain dat wel is en zijn Christendom heel duidelijk als uitgangspunt neemt om na te denken over geld en investeren, heeft me weer met de neus op de feiten gedrukt. Net zoals elke handeling en dus ook elke belegging uiteindelijk impact heeft op onze wereld, heeft onze wereldvisie/uitgangspunt impact op waarin we beleggen en hoe we beleggen. Als je investeert in de wapenhandel zegt dat iets. Net zoals een investering in fossiele brandstoffen, banken, elektrische auto’s, vegan vleesvervangers maar ook huishoudelijke apparaten, Big Tech giganten (zie Social Dilemma) of vastgoed. Als je ergens in investeert heb je blijkbaar een wereldvisie die overeenkomt met de doelen en impact van die belegging. Hetzelfde geldt voor hoe je belegt. Zo zijn wij ‘huisbaas’ van 6 stellen/families in Rotterdam. Wat voor huisbaas willen we zijn en komt deze visie overeen met de huisbaas die we daadwerkelijk zijn? Waarin je belegt en hoe je belegt zegt dus uiteindelijk iets over wat voor persoon je bent.

Ik heb om deze reden ooit mijn aandelen Amazon verkocht. Hoewel ik wel eens gebruik maak van het platform is elke pixel, elk plaatje, elke advertentie en elke mail van Amazon.com erop gericht dat je méér koopt dan je eigenlijk nodig hebt. Dat voelde niet goed. Ondanks dat ik denk dat het aandeel Amazon het in de toekomst nog heel goed gaat doen, past het dus niet in mijn wereldvisie … de Pieter die ik graag wil zijn investeert dus niet in Amazon.

Als ik verder in het boek van Alain Verheij ben zal ik er meer over delen. Voor nu ben ik blij dat hij me weer heeft doen realiseren dat elke investering die je doet automatisch verantwoord wordt door je uitgangspunt/wereldvisie/religie/politieke visie. Mijn realisatie is dat ik liever investeer vanuit een uitgangspunt dat ik bewust kies – dan dat ik potentieel rendement laat bepalen hoe ik blijkbaar denk.

Bezit jij momenteel een investering waar je het deep down niet mee eens bent?

(naschrift onder de foto ….)

FIRE en beleggen vanuit eenuitgangspunt

van Budleigh Salterton naar Seaton (UK)

Naschrift – FIRE en Into the Wild ….

Momenteel zit ik in de trein van London naar Amsterdam en luister ik voor de tweede keer deze reis naar Into the Wild van Eddie Vedder. En bij sommige nummers zie ik zo de film voor me. Bijvoorbeeld het einde. De film eindigt met een zeer verzwakte Alexander Supertramp in een verlaten bus midden in de wildernis. Hij ziet bleek, oogt fragiel en elke beweging gaat langzaam en moeizaam. Dit zijn beelden van een jongen die sterft.  Zijn avonturen en ontmoetingen van de afgelopen maanden schieten door zijn hoofd en met zijn laatste krachten schrijft hij de legendarische woorden in een boek: Happiness is only real when shared.

De afgelopen drie weken hebben we het een deel van het South West Coast Path gelopen. Een langeafstandswandeling van 1071km, van Minehead naar Poole in het zuidwesten van Engeland. Eén van de mooiste wandelingen die ik we ooit hebben gemaakt. De vergezichten, de ruwe kliffen, de schuimende oceaan en soms de liefelijke glooiingen van deze miljoenen jaren oude kust van Engeland zijn adembenemend mooi. En toch als ik nu, op de terugweg aan deze prachtige reis in Engeland terugdenk, denk ik aan ontmoetingen met Trevor, Lorna, James, Lucy en Bimmy, en niet meteen aan vergezichten. Ontmoetingen die soms voor een paar uur zijn en soms de rest van je leven kunnen duren, maar altijd bijzonder zijn. En ik denk aan het feit dat we deze reis met z’n tweeën hebben gemaakt … Marlies en Pieter op pad 🙂 ….

Happiness is only real when shared is voor mij momenteel de definitie van FIRE. Voor FIRE heb je geld nodig – dat spreekt voor zich. Maar het gaat niet om geld. Geld is een middel. En geld is toevallig een middel waar ik heel veel interesse in heb. Geld geeft ons de mogelijkheid om deze reis te kunnen maken en de mensen te ontmoeten die we hebben ontmoet.

Wat zou jij met je tijd doen wanneer jij FIRE bent?

Lorna, Travor en Lucy Bournemouth

vlnr: Lucy (hele stoere schapenhoedster), Marlies, Lorna (bad ass house flipper), Travor (fotograaf / filosoof) en Pieter. Een spontane onvergetelijke avond in Bournemouth. Great pub, great pub grub, great lager & ale en great conversations! Happiness is only real when shared …


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties