Geld is vrijheid van tijd indelen

Maakt geld gelukkig?

0

Geld maakt niet gelukkig. Dat is de uitspraak. Maar het beantwoordt de vraag niet: maakt geld gelukkig?

foto: 26 september, wandeling Utrecht naar Amersfoort. 29,3km … een regenachtige dag. 

Geld en geluk

Wie is het eens met de volgende uitspraak? De grootste rijkdom is om ’s ochtends wakker te worden en tegen jezelf te kunnen zeggen: ‘ik kan doen wat ik wil’. Ik gok dat veel mensen het hiermee eens zijn.

Geld zelf is eigenlijk nooit het doel, maar wel wat je met geld voor elkaar kan krijgen: gelukkiger worden. Maar geluk is een gecompliceerd onderwerp. Iedereen is anders en iedereen heeft een andere definitie van geluk. Wat jou gelukkig maakt hoeft mij niet gelukkig te maken.

De vraag die ik in deze blog stel is dan, maakt geld gelukkig?

Wat is geluk?

Laatst bladerde ik weer eens door door The Psychology of Money van Morgan Housel (Aanrader!). Ik bleef hangen bij hoofdstuk 7; Freedom. Housel beschrijft hierin hoe de psycholoog Angus Campbell in zijn boek The sense of wellbeing in America (1981) onderzoek doet naar het geluk van de Amerikanen. Misschien vinden we hier een aanwijzing van de relatie tussen geld en geluk?

Het blijkt dat mensen veel gelukkiger zijn dan wordt aangenomen, en dat het duidelijk is dat sommige mensen gelukkiger zijn dan anderen. Bijzonder is dat je de gelukkigste mensen niet per se kan indelen naar inkomen, plaats, achtergrond of opleiding. Want in elke van deze categorieën heb je ook mensen die chronisch ongelukkig zijn. En toch blijkt er een gemene deler te bestaan. Campbell: ‘Having a strong sense of controlling one’s life is a more dependable predictor of positive feelings of wellbeing than any of the objective conditions of live we have considered’.

Geluk is controle over je eigen tijd

Meer dan salaris, de grootte van je huis. Meer dan de prijs van je auto of de prestige van je baan, is het hebben van controle over wat je doet wat je gelukkig maakt. Doen wat je wilt, waneer je het wilt, met wie je wilt, blijkt de belangrijkste factor te zijn waarom mensen gelukkig zijn. En dat, zo schrijft Housel, ‘is the highest divident money pays.

Hoe meer controle, hoe gelukkiger je bent. Het belangrijkste doel van het hebben van geld is het vergroten van je controle over je tijd. Om uiteindelijk, beetje bij beetje, financieel onafhankelijk te zijn om zo volledig je eigen tijd in te kunnen delen.

Met geld koop je méér controle over je eigen tijd

Deze controle over je eigen tijd is niet alles of niets. Het is een schaal. En deze controle wordt door heel veel zaken beïnvloed.

Eén van de duidelijkste voorbeelden is je baan. Veel mensen werken zo’n acht uur per dag en zijn in die acht uur niet vrij – je doet, waarschijnlijk, immers wat je baas van je verlangt. Misschien reis je wel een uur heen en een uur terug van je werk en in die twee extra uren ben je ook niet vrij. Dan vraagt je baas om een extra presentatie te maken – in het weekend. Je vrije weekend is ineens ook niet meer vrij. Maar ook kleinere zaken als alle klusjes in en rond het huis maken je minder vrij. Om de simpele reden dat ze gedaan moeten worden. Al deze controle-over-je-tijd-verminderende werkzaamheden kun je opheffen met geld. Als je geld genoeg hebt om niet te hoeven werken, kun je dus stoppen met werken, dan win je 8 uur per dag. Omdat je zonder baan ook niet meer hoeft te rijden naar je werk, win je nog eens twee uur per dag. En je huurt voor alle klusjes een klusjesman en natuurlijk huur je voor alle andere werkzaamheden een nanny, een butler én een schoonmaker (m/v).

Als geluk gelijk staat aan controle over je eigen tijd en als je met geld die controle koopt dan is dat volgens Housel; ‘the highest divident money pays.

Trouw zijn aan jezelf …

Maar er speelt ook nog wat anders mee, en dat is dat je trouw aan jezelf moet zijn om jouw leven in vrijheid te leven. Als je niet trouw aan je zelf bent, met jouw doelen, jouw dromen dan kun je zomaar iemand anders z’n idee van vrijheid en geluk leven – en dat idee voelt misschien helemaal niet vrij, laat staan dat je dan gelukkig bent.

Stel een man, we noemen hem Alex, heeft zoveel geld dat hij nooit meer hoeft te werken. Voor elke klus die gedaan moet worden huurt hij mensen in. Van een afstand bekeken lijkt hij heel veel controle te hebben over zijn tijd. Alex kan immers doen wat hij wil doen, waneer hij het wil doen en met wie hij het wil doen. Toch is hij ongelukkig.

Stel verder dat deze Alex het liefst een simpel leven zou willen leiden, klein boerderijtje, zelf z’n eten verbouwen maar stel óók dat hij gevoelig is voor de ‘druk’ van de buitenwereld. Zo heeft hij een studie en carrière gekozen omdat zijn vader dat van hem verlangde, tenminste hij dacht dat zijn vader dat van hem verlangde. Alex heeft een heel goed betaalde baan omdat zijn oom ‘m heeft voorgesteld aan de directeur van dat bedrijf en hij eigenlijk niet meer kon weigeren. Hij woont in een wijk omdat zijn status dat van hem verlangt en hij speelt golf omdat al zijn zakenrelaties en buren dat doen. Zijn leven kan bijna niet verder verwijderd zijn van het leven dat hij eigenlijk zou willen leven. Alex is verre van gelukkig ondanks dat hij voor de buitenwereld volledige controle heeft over zijn tijd.

De controle die hij heeft over zijn tijd voelt leeg aan omdat het niet strookt met wie hij is, of op z’n minst wie hij wil zijn. Dit is niet de controle over de tijd die hij graag zou willen. Onze Alex is niet trouw aan zich zelf.

Dus geld maakt toch niet gelukkig?

Spijt, vrijheid en geld

Tijdens het schrijven van dit stuk moest ik ineens aan Bronnie Ware denken. Iets kwam me bekend voor.  Bronnie Ware, een Australische verpleegster, werkte jaren lang in de palliatieve zorg. Ze sprak met honderden mensen die wisten dat zij snel zouden sterven. In haar boek Top five regrets of the dying, zoals de titel doet vermoeden, beschrijft ze de vijf meest voorkomende zaken waar mensen, die de dood in de ogen kijken, spijt van hadden. En wat blijkt? De nummer 1 en nummer 2 van deze top 5 zaken waar we spijt van hebben zijn de zaken die ons van onze controle over tijd beroven.

1. ‘Ik wou dat ik de moed had gehad om een ​​leven te leiden dat trouw was aan mezelf, niet het leven dat anderen van mij verwachtten’.

2. Ik heb spijt dat ik zo hard gewerkt heb.

Sja, nummer twee is met geld op te lossen, maar nummer één niet ….

Maakt geld gelukkig? Ja, mits…

Er is een beroemde uitspraak over investeren: de beste investering die je kunt doen is de investering in jezelf. De gangbare uitleg van deze uitspraak is dat je investeert in je opleiding, je eigen carrière, je contacten etc.. Maar misschien is er nog een tweede uitleg mogelijk, namelijk dat je de tijd in jezelf investeert om na te gaan wat je écht wilt, wat het betekent als je tegen jezelf zegt: ik leef trouw aan mijzelf.

En de conclusie van dit verhaal? Geld maakt wel én niet gelukkig. Dat is de conclusie. Streven naar financiële onafhankelijkheid heeft zeker zin, hoe meer controle je hebt over de invulling van je tijd hoe beter het is voor je geluksgevoel …. MITS je trouw bent aan jezelf.

Leef jij het leven dat trouw is aan jezelf? Leef jij het leven dat past bij jou?


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties