SNS is NIET crypto vriendelijk, ING wel

Crypto-vriendelijke bank: SNS vs ING

0

Mijn bedrijf Socrates Beheer BV is geweigerd door de SNS. Ik mag er geen rekening openen. Niet omdat mijn BV zich bezighoudt met ‘gekke’ transacties met obscure buitenlandse rekeningnummers en ook niet omdat er veel cash geld omgaat in deze BV. Waarom dan wel?

foto: 22 oktober 2022. Wandeling rond Savelot (FR, de Morvan), 8 km, eetbare paddestoelen plukken met Alex en Matthijs. We verblijven nu een week in hun prachtige gîte (zie website). Alex(andra) en Matthijs hebben een (nagenoeg) zelfvoorzienende boerderij in het plaatsje Savelot, met daarnaast een prachtige gîte. Even heerlijk niks op het Franse platteland. Een absolute aanrader op een kleine 8 uur rijden van Utrecht!

Even een zakelijke rekening openen bij de SNS

Een afwijzing is nooit leuk. Het doet me denken aan mijn eerste bewuste en nogal pijnlijke afwijzing. Ik was denk ik 13 of 14 en ik vond Mirjam al weken leuk. Toen ik eindelijk de stoute schoenen aantrok, tijdens een klassenavond, bleek ik de enige van ons tweeën te zijn die ‘ons’ wél zag zitten. Ouch! Ik dwaal af.

We bankieren privé bij de SNS. En Socrates Beheer bankiert zakelijk bij de ABN. Mijn accountant adviseerde om zakelijk bij een andere bank nog een rekening te openen om zo het risico te spreiden. De SNS kende ons al, dus ik dacht er ‘even een rekeningetje’ te openen. Maar dat bleek iets ingewikkelder te zijn.

Tijdens het onboarding process viel het me op hoeveel documenten en bewijzen je moet te overhandigen. De gevolgen van de anti-witwas-wetgeving zijn duidelijk. Ik begrijp nu wel waarom banken hierover klagen. De afdeling klantonderzoek moet uren met deze aanvraag bezig zijn geweest. Maar goed, uiteindelijk hadden ze alle documenten die ze moesten hebben. Dus ik dacht dat het een kwestie van tijd zou zijn voor ik een positieve mail zou krijgen.

Dat gebeurde niet. Wel kreeg ik er één met de titel: ‘We kunnen geen rekening openen voor Socrates Beheer’. Wat? Ik las snel verder: ‘Jammer genoeg hebben we iets gezien waardoor we geen zakelijke rekening voor u kunnen openen. In deze brief [mail] leest u waarom.’ Iets? Wat is dat dan voor iets? De mail ging verder: ‘We zijn een bank met begrijpelijke, eenvoudige producten en diensten voor kleine bedrijven die zich richten op de Nederlandse markt. Dit soort organisaties gebruiken bijvoorbeeld niet veel contant geld en doen niet veel zaken met het buitenland. Daar zijn onze producten, systemen en processen niet op ingericht. We kunnen u dus niet de dienstverlening bieden die uw organisatie nodig heeft.’

De SNS is géén crypto-vriendelijke bank

Even dacht ik nog dat de SNS een fout had gemaakt. Socrates Beheer heeft helemaal geen contant geld en doet ook geen zaken met het buitenland. Maar de tweede mail was duidelijker: ‘Bedankt voor uw mail. In de afwijsmail geven we aan dat we iets geconstateerd hebben waardoor we geen zakelijke rekening kunnen openen. Dit betreft inderdaad de crypto die op uw balans staat. Zoals telefonisch aangegeven past dit niet bij de risicobeheersing van SNS. Daarom hebben we uw aanvraag afgewezen.’ Dat is dus duidelijk; de SNS is verre van crypto-vriendelijk.

Begrijp me niet verkeerd. Ik weet heus wel dat banken gewoon bedrijven zijn met klanten, zelfbedachte regels, wettelijke regels, doelen en een winstoogmerk. Ik weet ook dat ieder bedrijf klanten mag weigeren. Dat heb ik in het verleden ook wel gedaan. Niet zoveel, maar één of twee hele vervelende klanten kan ik me wel herinneren. Er zit dus niets anders op dan de afwijzing te respecteren.

Toestemming of geen toestemming

Deze afwijzing heeft me dan ook niet boos gemaakt, of verdrietig. Maar meer dankbaar. Dankbaar dat er naast het huidige financiële stelsel (waar banken een onderdeel van zijn) óók zoiets bestaat als Bitcoin. Bitcoin is namelijk de eerste digitale, wereldwijde, gedecentraliseerde, publieke en volledig op regels gebaseerde digitale munt. Je hoeft geen toestemming te vragen om mee te mogen doen, en niets of niemand kan je weigeren om deel te nemen aan dat netwerk.

Wat is dan wél een crypto-vriendelijke bank?

Omdat mijn accountant eigenlijk altijd zinnige dingen zegt en ik daar veelal naar luister, was ik nog steeds op zoek naar een andere bank. Om niet weer mijn neus te stoten begon ik deze keer met een Googeltje; zijn er Nederlandse banken die geïnvesteerd hebben in cryptobedrijven? Als dat zo is, dan is de kans natuurlijk groot dat we wel zouden worden geaccepteerd door deze bank. Ik heb er slechts één gevonden: de ING. In totaal heeft deze bank 170 miljoen euro geïnvesteerd in cryptobedrijven. Zo heeft de ING in 2020 HQLA gekocht, een blockchain based securities lending platform.

In nog geen twee weken was het rond en heeft Socrates Beheer nu een tweede bankrekening bij een andere bank. De ING. Fijn.

En privé crypto dan?

Deze ervaring heeft me wel aan het denken gezet. In de loop van de jaren hebben we ook privé redelijk wat crypto gekocht en verkocht. Altijd via de SNS. Maar blijkbaar vindt de SNS onze crypto niet zo leuk. Dat staat tenslotte zwart op wit.

Als je eenmaal Bitcoin (of sommige andere crypto) bezit hoef je aan niets of niemand toestemming te vragen om er iets mee te doen. Maar dit is anders als je Bitcoin wilt verkopen. Dan heb je ineens wel weer te maken met een bank. En als we dan crypto verkopen via onze favoriete exchanges (Bitcoinmeester.nl  en Bitvavo.nl) kan de bank je euro’s vasthouden. Omdat bijvoorbeeld de producten, systemen en processen [er] niet op ingericht [zijn]’ om ze vrij te geven aan de rechtmatige eigenaar.

Dus voor deze zekerheid hebben we nu ook een privé rekening bij de ING geopend. Gewoon bij zo’n ING service point. Kopje koffie erbij. Koekje erbij. In een half uurtje was het gepiept. En ja, ik heb het ter plekke nagevraagd. Crypto is geen probleem. En nee, deze blog is niet gesponsord door de ING.

Wat is jouw ervaring? Is ING inderdaad de meest crypto-vriendelijke bank van Nederland?

 


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties