De prijs van investeren

De kosten van investeren – het 8e gebod

0

Voor niets gaat de zon op. Het achtste gebod van investeren in crypto gaat over de kosten van investeren …. want die zijn er, in vele soorten en maten. 

foto: 31 aug 2022, wandeling van Wembury naar Bigbury on Sea (27,7 km) – onderdeel van de Southwest Coast path.

Niks is gratis. En als iets niet gratis is, is het handig om de kosten te weten, óók, of misschien juíst als ze verborgen zijn.

Het 8e gebod van investeren in crypto: weet wat de kosten zijn van de investering

Soms lijkt het, als de prijs van bv BTC omhoog schiet, dat het gratis geld is. Als je vorige week 0,1 Bitcoin hebt gekocht voor €1900 en vandaag staat diezelfde 0,1 BTC op €2600, dan is dat gratis geld! Toch? Of zitten er kosten aan deze waardestijging?

De kosten van kopen en verkopen

Op elk platform waar je crypto kunt kopen, verkopen en omruilen betaal je kosten. Deze kosten variëren, afhankelijk van het platform en de gekozen crypto currency tussen de 0,025% en ruim 1%. Het heeft dus zin om te shoppen. Het goedkoopste Nederlandse platform dat ik momenteel ken is Bitvavo.nl. Afhankelijk van de hoeveelheid en welke crypto je koopt en verkoopt variëren de kosten daar tussen 0,025% en 0,1%.  Deze kosten zijn logisch, en ik denk dat niemand verwacht dat zo’n service gratis is.

De kosten van het alternatief

Je kunt dezelfde euro maar één keer investeren. Een keuze voor een investering in A is dus automatisch een keuze om niet te investeren in B (met dezelfde euro). Alle rendementen van investeringen die je niet hebt gekozen, noemen we opportunity cost. Deze kosten kunnen hoger zijn dan je denkt op het moment dat jouw daadwerkelijke keuze negatief rendement heeft en de keuze die je niet hebt gemaakt (maar wel hebt overwogen) een heel groot positief rendement heeft. Op zich hoef je hier niks mee te doen, behalve accepteren en realiseren dat het er is.

De kosten van je tijd

Het argument voor kosten van je tijd is mijn mening en geen feit, maar ik ben ervan overtuigd dat investeren zonder tijd te stoppen in onderzoek hetzelfde is als gokken. En zo’n onderzoek wordt een stuk leuker als je het onderwerp zelf interessant vindt. Mensen die ons volgen weten intussen dat we 6 appartementen in Rotterdam en een huis in Spanje hebben dat we verhuren. Die appartementen zijn er niet zomaar gekomen. Er is heel veel onderzoek aan vooraf gegaan. Wat is het potentiële rendement? (Tussen de 5% en 7%) Wat is de beste stad? (Rotterdam) Wat is de beste wijk voor onze investering? (Zuid) Waar moet een appartement of huis aan voldoen? (Energie A, bouwjaar na 2000, minimal 2 slaapkamers). Wat is de maximale prijs die we willen betalen (deze is niet universeel te beantwoorden; afhankelijk van de eventuele financiering, lokatie en andere factoren). De antwoorden tussen haakjes zijn van toepassing op de appartementen in R’dam en het zijn, na onderzoek, onze antwoorden, jouw antwoorden kunnen anders zijn.

Hetzelfde verhaal geldt voor Bitcoin. Ergens in 2015 kwam ik er al mee in aanraking, maar op dat moment was ik er nog niet aan toe (blijkbaar). In september 2017 kwam ik via Google terecht bij een pdf van het white paper van Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin. En de maand die erop volgde was ik geobsedeerd door alles wat maar iets met Bitcoin te maken heeft. Uren, avonden heb ik het internet afgestruind om uit te vinden wat Bitcoin is, wat het doet en waarom iedereen zou moeten streven naar 1 Bitcoin (mijn mening :-).

Dit argument gaat dus over tijd. Het punt is niet dat je moet investeren in huizen en Bitcoin, maar stel de vragen, spendeer de tijd en beantwoord de vragen voor je je geld investeert. Wees een onderzoeker, geen gokker.

De (verborgen) kosten van volatiliteit

‘Investeer voor de lange termijn’. Dat is zeer waarschijnlijk een goed advies, maar realiseer je je hoe moeilijk het is om te blijven denken aan die lange termijn als Bitcoin (of een andere crypto) 80% of meer in waarde gedaald is? De kosten van het handelen, de kosten van het alternatief én de kosten van je tijd kun je min of meer eenvoudig omzetten in euro’s. Maar de verborgen kosten van volatiliteit niet, deze kosten zijn verborgen. En als je de rekening gepresenteerd krijgt kun je er maar beter klaar voor zijn.

Stel, je wilt een mooi rendement behalen van zo’n 10% voor de komende 10 jaar zodat je veilig met pensioen kan. Krijg je dat rendement voor niks? Zeker niet! Volatiliteit en de bijbehorende angst, twijfel en onzekerheid, zijn niet eenvoudig uit te drukken in geld, maar zijn wel degelijk kosten. Waarschijnlijk de grootste kosten van investeren in crypto. Door deze kosten niet te zien of te accepteren kun je denken dat je iets (rendement) voor niks krijgt, tot je de volatiliteit zelf meemaakt. Sinds 2017 heb ik 2x een daling van zo’n 85% en meer meegemaakt. Zoals met zoveel dingen, hoe groter het rendement hoe groter de volatiliteit. En het is juist de angst, twijfel en onzekerheid die ervoor zorgen dat je op het verkeerde moment verkoopt. (lees: op het dieptepunt als de angst het grootst is)

De prijs van volatiliteit betalen is accepteren dat er volatiliteit is. De eerste twee geboden hebben mij enorm geholpen om daadwerkelijk dit daadwerkelijk te accepteren.

Waarom betalen mensen wel de prijs voor een huis, auto en andere spullen, maar niet per se voor een investering? Waarschijnlijk omdat de kosten waar we het nu over hebben verborgen kosten zijn. Het is geen rekening die je in je mail krijgt, en als je de rekening moet betalen voelt het niet als kosten voor iets wat je gedaan hebt, het voelt veel meer als een straf. Voor iets wat je misdaan hebt.

De eerste drie soorten kosten zijn min of meer logische kosten, maar er is nog een vierde … door deze volatiliteit (en de bijbehorende angst, twijfel en onzekerheid) als reguliere kosten te zien en niet als een straf wapen je jezelf tegen deze volatiliteit. Want voor niets gaat de zon op.


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties