ledger hardware wallet Bitvavo

Hardware wallet of een exchange?

0

Deze keer een actuele blog over hardware wallets, exchanges in het algemeen en een Nederlandse exchange, Bitvavo, in het bijzonder. Samenvatting: als je het nog niet gedaan hebt, haal alle crypto van alle exchanges die je gebruikt en maak gebruik van een hardware wallet!

foto: 15 december, dit keer geen wandeling maar een zonsopgang vanaf ons terras in Spanje. 7:22 AM, kopje koffie in de hand en genieten van dit kleurenspel. 

OK, OK, het is duidelijk; de (crypto)markt ligt op z’n gat. En veel mensen zijn bang. Heel bang. Afgelopen juni was het LUNA, Voyager, 3 Arrows Capital en Celsius. Vorige maand was het FTX, Alameda Research en Blockfi. En een paar dagen later viel het doek voor Genesis. Al deze crypto exchanges en crypto bedrijven hebben faillissement aangevraagd. Volgen er meer?

FTX valt, Genesis valt … wie valt nog meer?

Genesis is één van de grootste crypto bedrijven ter wereld. Het leent zéér grote hoeveelheden crypto uit aan instituten, in ruil daarvoor ontvangen ze rente. En Genesis accepteert grote hoeveelheden crypto, ter waarde van miljarden dollars, in ruil voor rente of staking rewards. Het spreekt voor zich dat het percentage rente dat ze ontvangen (veel) groter is dan het percentage dat ze moeten betalen.

De gevolgen van de eerste golf van faillisementen in juni en de recentere val van FTX worden steeds duidelijker – en groter. Genesis kwam afgelopen juni al in de problemen door een claim van 1,2 miljard dolar van de nu failliete  3 Arrows Capital. De problemen werden echter nog veel groter door een lening van 175 miljoen aan FTX. Dat geld (crypto) is momenteel bevroren door het faillissement van FTX. Voeg daar de waardedaling (door de crash) van crypto aan toe en het is niet moeilijk in te zien dat zelfs een reus als Genesis in de problemen kan komen. Op 16 november twitterde Genesis dat alle fondsen op het platform zijn bevroren.

Ook Bitvavo in de problemen

Tot nu toe waren er bij mijn weten geen Nederlandse bedrijven geraakt door deze crisis. Tot nu toe. Bitvavo is één van de grootste Nederlandse crypto exchanges. Het is de exchange die ik het meest gebruik. Een duidelijk platform met hele goede tarieven.

Op Bitvavo kun je ook crypto staken: je ontvangt rente door de crypto op het Btivavo platform te bewaren. Bitvavo leent die crypto weer uit in ruil voor de rente … aan (een dochterbedrijf van) Genesis. In totaal heeft Bitvavo 280 miljoen uitstaan bij dit bedrijf. En dat staat momenteel vast. Die 280 miljoen is ongeveer 17,5% van het totaal aan crypto dat ze op de balans hebben staan.

Dat is erg veel geld voor een exchange als Bitvavo. Hoewel ze, in deze blog, zelf zeggen dat er niet zoveel aan de hand is. Ik weet het niet. Misschien hebben ze gelijk, maar misschien ook niet.

Hardware wallets of het vertrouwen in exchanges

Deze kennis, dat Bitvavo misschien wel zo’n 280 miljoen dollar kan verliezen, doet niets af aan het feit dat Bitvavo nog steeds één van de betere Nederlandse exchanges is. De vraag is, wat mij betreft, dan ook niet of je deze exchange wel of niet moet gaan gebruiken, maar de vraag is wel of je je crypto wilt bewaren op Bitvavo … Als een exchange, waar jij crypto op hebt staan, failliet gaat ben je je crypto kwijt. Not your keys not your crypto. 

Wij hadden een beetje crypto op deze exchange staan, ter waarde van zo’n €2000,- Gewoon omdat het handig is. Dat is een klein percentage van onze portefeuille. Maar in juni, vlak na de val van FTX hebben we besloten om een 0% regel* in te stellen. We hebben momenteel 0% van onze crypto op exchanges staan.

Het lijkt erop dat alle (grote) cryptobedrijven fondsen over en weer hebben uitgeleend, mét alle risico’s van dien. Als één bedrijf valt dan kan dat een hele trits aan faillisementen veroorzaken. Niemand weet welke cryptobedrijven immuun zijn voor deze gevolgschade. En als niemand het weet, waarom zou je het risico lopen?

Met een hardware wallet ben je je eigen bank

Normaal gesproken wordt je gedwongen een derde partij vertrouwen om geld te ontvangen en te versturen. Meestal zijn dit banken. Nu ben ik geen fan van banken maar ze zijn wél gereguleerd en gemiddeld genomen redelijk betrouwbaar. De cryptobedrijven zijn dat vooralsnog niet: niet gereguleerd en in sommige gevallen ronduit onbetrouwbaar. Een aantal van de failliete bedrijven (zoals FTX en Celsius) lijken achteraf toch fraude te hebben gepleegd. Dat maakt het vertrouwen moeilijk, maar gelukkig is er een oplossing.

Belangrijk is je te realiseren dat een paar failliete (gecentraliseerde) crypto bedrijven niets afdoet aan het fenomeen Bitcoin (of Ethereum etc.). Toen Celsius, FTX of Genesis failliet gingen gaf Bitcoin geen kik. Bitcoin blijft het grootste gedecentraliseerde waardenetwerk ter wereld. Dat was het vóór deze faillissementen en dat is het nu nog steeds. Er is wat mis met sommige bedrijven, er is niets mis met Bitcoin.

Gelukkig hoef je geen derde partij te vertrouwen, je kan ervoor kiezen je eigen bank te zijn.  Sterker nog, met dat idee als basis heeft Satoshi Bitcoin gecreëerd. De allereerste zin van het bitcoin whitepaper zegt het al: “[Bitcoin is] A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution. ”

En dat is simpeler dan je denkt: koop een hardware wallet**,  zet er wat crypto op en, voilà, je hebt niemand nodig om geld (lees crypto met een waarde) te ontvangen of te versturen.

Waar heb je meer crypto op staan, op een hardware wallet of een exchange. En waarom?

 

* Vóór de val van FTX was onze regel dat we maximaal 10% op exchanges hadden staan (zie deze blog). Nu is dat 0%. Waarom zouden we het risico lopen>?
**Lees hier hoe wij onze hardware wallet gebruiken en waar we de codes bewaren (etc.).


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties