Wat kun je doen tegen inflatie

Inflatie deel 3. Besparen en sparen

0

In Inflatie deel 1 zagen we hoe de ECB inflatie definieert, in Inflatie deel 2 kun je lezen hoe de Oostenrijkse school inflatie ziet en welke tools de ECB heeft om de inflatie te beteugelen. Maar goed, feit blijft dat inflatie jouw en ons dagelijks leven beïnvloedt. Dus in dit deel 3: sparen en besparen.

foto: Een ‘ouwetje’. 26 juli 2012, fietstocht van Brighton (UK) naar the Orkney Islands (Schotland). Een stop bij Sherwood Forrest (het bos van Robin Hood) met hier de Major Oak, de oudste eik van Engeland – deze eik is ongeveer 1000 jaar oud en leefde waarschijnlijk al toen Robin Hood door die bossen struinde … 

Ok, we hebben dus inflatie … maar wat kunnen we ertegen doen? 

Als je de vraag letterlijk neemt (wat kun jij doen tegen inflatie), dan is het antwoord: niets. Jij en ik kunnen niets doen om de inflatie te verhogen, te verlagen of überhaupt te beïnvloeden.

In Inflatie deel 1 en deel 2 wordt inflatie gedefinieerd als stijgende prijzen en het bijprinten van geld door de ECB. Om deze inflatie te beteugelen verhoogt de ECB momenteel (oktober 2022) de rente en haalt ze liquiditeiten (geld) uit de markt. De exacte gevolgen van dit beleid kent niemand; het is namelijk nog nooit gedaan. Maar als dan toch niemand weet waar het naar toe gaat, wat doen wij tweeën dan? En waarom? Wát wij doen is op te delen in twee categorieën: 1. besparen en sparen, en 2. onze huidige investeringen en aanpassingen daarop. Het eerste bespreek ik in deze blog, het tweede zal in deel 4 aan bod komen.

Waarom sparen en besparen

De wereld staat in brand, black swan events volgen elkaar in rap tempo op, het algemene (economische) sentiment staat op een all time low en niemand weet waar het heen gaat. In dit soort situaties kun je maar beter (óók) cash achter de hand hebben. Cash om van te leven als iets tegenzit zoals het verliezen van je baan, cash om achter de hand te hebben als bijvoorbeeld je auto stuk gaat, maar ook cash om aandelen of crypto te kopen als ze door dit negatieve sentiment extreem in de aanbieding zijn. Maar voor ons is er nog een extra reden om meer te sparen en minder te beleggen/investeren. Door het fiasco met Celsius waar we bijna €88.000 hebben verloren, zijn we bezig om onze cash buffer weer op te bouwen. Per maand investeren we nu dus minder dan voorheen en sparen meer. Zie voor referentie onze investeringsmix.

Sparen: minder uitgeven dan dat er binnenkomt

Sparen is gelukkig niet zo’n moeilijk concept; als je minder uitgeeft dan dat er binnenkomt spaar je het verschil. We letten er goed op dat we minder uitgeven dan dat er binnenkomt. Dat is volgens mij één van de belangrijkste dingen die je kunt doen in tijden van grote onzekerheid. Niets is zo frustrerend én slecht voor je rendement als het moeten verkopen van aandelen of crypto omdat je geld nodig hebt om (bijvoorbeeld) een defecte auto te vervangen, of een lekkend dak te repareren.

Dus de komende tijd leven we (nog) wat zuiniger en hebben we hebben bijvoorbeeld besloten dit jaar niks nieuws meer te kopen; ‘buy nothing new rest of the year‘. Dat kan overigens heel bevrijdend werken, want ondanks het feit dat we regelmatig ‘buy nothing new maanden‘ inlassen, zijn wij niet helemaal ongevoelig voor de reclames waar we alle uren dat we wakker zijn mee gebombardeerd worden. Een beslissing van tevoren om niks te kopen helpt om je niks van deze reclames aan te trekken.

Momenteel hebben we geen baan, maar natuurlijk is het goed om salarisverhoging te vragen. Als je denkt dat je een kans maakt, doen! Ook kun je door je ongebruikte spullen struinen en alles van waarde verkopen op Marktplaats. Of hou je abonnementen en verzekeringen eens tegen het licht. Heb je echt die snelle internetverbinding nodig of kan het een tandje minder. Drie streaming diensten? Echt? Verzekeringen vergelijken levert al snel tientjes in de maand op. En je kunt in de winter de verwarming een graadje lager zetten en natuurlijk sloffen dragen en een fleece aantrekken. Ook dat kan met deze energieprijzen tientjes in de maand schelen. En al met al tellen die tientjes best op. Dus ook hier weer: doen!

Sparen door jezelf voor de gek te houden

Maar de allergrootste eyeopener voor ons is een advies van Robert Kiyosaki. Hij schrijft in zijn boek Rijke Pa, Arme Pa (Rich Dad, Poor Dad) dat je jezelf eerst moet uitbetalen. Ofwel dat je aan het begin van de maand (of zodra je je loon binnen hebt), je éérst een bepaald bedrag overmaakt naar je spaarrekening of je beleggingsrekening en dan pas je maandelijkse uitgaven doet. Je betaalt jezelf eerst, in plaats van het om te draaien: de hele maand gewoon je uitgaven doen en alles wat overblijft overmaken naar je spaarrekening. Gek genoeg werkt jezelf eerst betalen écht.

Dat heeft die Robert goed gezien: sinds we dit doen (een jaar of 10) leven we zuiniger en sparen we (dus) meer. We hebben wel eens de opmerking gekregen dat we hiermee onszelf ‘voor de gek houden’. OK, kan ik inkomen, maar ik hou me zelf graag voor de gek als het het werkt. En dat doet het.


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties