Voor zover ik weet heeft Napoleon nooit een uitspraak gedaan over beleggen. Maar zijn definitie van een militair genie past als een handschoen in deze negatieve markt ….
foto: 13 oktober, stadswandeling in ons stadsie Utreg. 14,4 km. Vlak voor een heftige regenbui.
Napoleon en beleggen in crypto
Een tijdje geleden bladerde ik weer eens door het boek The Psychology of Money van Morgan Housel. Een aanrader by the way. En mijn oog viel op een quote van Napoleon. Ik geef meteen toe dat ik niet zoveel gelezen heb over Napoleon, maar iemand die in zo’n korte tijd zoveel bloed heeft vergoten (3,5 miljoen slachtoffers!) maakt bij mij niet heel veel kans om genomineerd te worden tot persoon van de eeuw. Hij komt mij over als iemand die graag veel wil compenseren (iets meer dan zijn lengte misschien?), en als iemand die een enorme midlife crisis had. Ik mag ‘m niet. Zonder me te hebben verdiept in zijn persoon en zijn invloed op de geschiedenis vind ik (blijkbaar) een heleboel van hem, maar één ding vind ik hem niet. En dat is dom.
Iemand die zoveel heeft bereikt – ook al is het moreel verwerpelijk – kan gewoonweg niet dom zijn. De quote waar ik op aansloeg gaat over Napoleon’s definitie van een militair genie:
“The man who can do the average thing when all those around him are going crazy.”
De man die het gemiddelde kan doen als iedereen om hem heen gek wordt. Napoleon zegt hier dat niet elk genie briljant werk hoeft af te leveren, je kan blijkbaar een genie zijn zelfs als je gemiddeld werk aflevert. Een genie is een genie omdat hij of zij altijd iets beter doet dan zijn/haar medemens. Doet iedereen het goed, dan doet de genie het beter. Maar in de situatie dat iedereen als een kip zonder kop rondloopt, als iedereen om je heen gek wordt en domme dingen doet, in tijden van extreme crisis, dan ben je een genie als jij, in tegenstelling tot de rest, het wél voor elkaar krijgt om het gemiddelde te doen.
Crypto investeren: je bent briljant als je géén gekke dingen doet
Van deze uitspraak kunnen we leren, zeker in deze tijd. Bitcoin is ruim 80% gedaald ten opzichte van the all time high in november vorig jaar. In mei/juni van dit jaar hadden we de val van LUNA, UST, Three Arrows Capital, Voyager, Celsius, Vault en recenter zagen we de faillissementen van Alameda Research en FTX met in het kielzog, gisteren notabene, de val van Blockfi. Momenteel gaan er geruchten dat Genesis, de grootste cryptobeurs voor institutionele beleggers, waarschijnlijk een kleine 2 miljard tekort komt. Als we alle faillisementen bij elkaar optellen praten we hier over tientallen en tientallen miljarden dollars. En niemand weet of dit het einde is. Voor een cryptobelegger is 2022 misschien wel het zwaarste jaar tot nu toe.
Echter, dit jaar is zo zwaar niet omdat Bitcoin gehackt is, of omdat de blockchain stuk is, of dat de miners er niet meer in geloven. Nee, de prijs van Bitcoin is gedaald omdat mensen in paniek verkopen, en omdat mensen het verlies met zeer risicovolle hefboom constructies willen ’terugverdienen’. De prijs is gedaald omdat er paniek heerst in de markt.
Wees (dus) een gemiddelde belegger in deze markt
En als we Napoleon mogen geloven hoef je in deze tijden van paniek alleen maar een gemiddelde belegger te zijn. Niet eens een briljante belegger. Als de rest om je heen gek wordt en domme dingen doet hoef jij alleen maar geen domme dingen te doen.
Zolang de markt in paniek is, zolang iedereen gekke dingen blijft doen, verkopen we niets en kopen elke maand (een klein beetje) Bitcoin bij. Ik probeer niet de markt te timen, niet te handelen, geen briljante winstgevende constructies te bedenken, maar gewoon … een hele gemiddelde belegger te zijn, die geen domme dingen doet.
Stack those sats, baby!
Wat is jouw strategie in deze markt? Meer weten? Klik hier voor de tien tips om in deze markt een hele goede gemiddelde beleger te zijn
No reacties